Elkem bygger pilotanlegg for biokarbon i Canada

Elkem har besluttet å investere i et nytt pilotanlegg for biokarbon i Canada. Prosjektet har som mål å sikre industriell verifisering av Elkems teknologi for miljøvennlig biokarbon, med en langsiktig ambisjon om å bidra til klimanøytral metallproduksjon.

Den totale investeringen for pilotanlegget er 180 millioner kroner. Prosjektet har mottatt økonomisk støtte fra den kanadiske regjeringen, myndighetene i Quebec og byen Saguenay, noe som reduserer Elkems nettoinvestering til 60 millioner kroner. Anlegget skal bygges nær Elkems produksjonsanlegg i Quebec i Canada, med byggestart planlagt i andre halvdel av 2020. Basert på erfaringer fra pilotanlegget, vil Elkem vurdere grunnlaget for et fullskala industrianlegg.

– Elkem er et av verdens ledende selskaper innen miljøvennlig produksjon av metaller og materialer, og vi tror at bærekraftig produksjon i økende grad vil bli et konkurransefortrinn hos våre kunder, sier konsernsjef i Elkem, Michael Koenig.

– Med dette nye pilotanlegget for biokarbon i Canada bidrar vi til å sikre langsiktig tilgang til miljøvennlig biokarbon av høy kvalitet for å erstatte fossilt kull, og ytterligere forbedre vår konkurranseposisjon inn mot en bærekraftig fremtid. I tillegg ser vi et potensial for å skalere opp denne teknologien til andre næringer – noe som vil kunne bidra til å redusere utslipp ytterligere, sier Koenig.

Skreddersydd for silisium og ferrosilisium

Med det nye anlegget vil Elkem prøve ut en industriell biokarbonprosess som er skreddersydd for produksjon av silisium og ferrosilisium. Å bruke biokarbon i stedet for fossilt kull som reduksjonsmiddel er en sentral del av Elkems bærekraftige produksjonsstrategi. Elkem bruker allerede nær 20 % biokarbon i produksjonen i Norge, og selskapet jobber for å øke dette til 40 % innen 2030. Elkem får i tillegg allerede 83 % av strømforbruket fra fornybar energi.

Elkem ser også et fremtidig potensiale til å tilpasse biokarbonteknologien til bruk i stålindustrien, som erstatning for koks som reduksjonsmiddel. Selskapet søker nå etter partnere for videre industrialisering av teknologien.

Pilotanlegget vil hente råvarer fra sagbruk i Canada, inkludert resirkulert bark, sagflis og sagstøv. Dette vil skape nye forretningsmuligheter lokalt innen sirkulær økonomi og nye grønne arbeidsplasser. Mer enn 1 millioner tonn potensielt råstoff produseres allerede innen 100 km fra Chicoutimi-området i Quebec.

– Canadas regjering fortsetter å investere i nye, rene teknologier som støtter konkurransekraften til skogbrukssektoren vår samtidig som vi retter oss inn mot en fremtid med ren energi, sier Canadas minister for naturressurser, Seamus O’Regan.

– Studier har vist at biokarbon faktisk kan være en enda bedre innsatsfaktor i produksjonen enn fossilt kull, og samtidig redusere karbonavtrykket, sier Jean Villeneuve, leder for biokarbon-enheten i Elkem.

Vil gjøre biokarbon konkurransedyktig i stor skala

Det gjenstår fortsatt utfordringer med å gjøre biokarbon konkurransedyktig i stor skala, inkludert hvordan man optimaliserer kvaliteten, hvordan man tilpasser ovner for biokarbon, hvordan man sikrer råvarer på en bærekraftig måte og hvordan man minimerer miljøeffekten av transport.

– Jeg er trygg på at Elkems nye pilotanlegg for biokarbon i Canada vil hjelpe oss med å løse disse utfordringene, ved å muliggjøre tett samarbeid mellom mennesker på alle nivåer i organisasjonen, fra operatørene som driver ovnene til anleggsledelsen, anskaffelsesteamet og forskning- og utviklingsspesialister (FoU), inkludert vår partner Pyrovac. Sammen kan vi hurtigere oppnå en mer bærekraftig produksjon som både er økonomisk effektiv og god for miljøet, sier Villeneuve.

I tillegg til pilotanlegget i Canada er Elkem involvert i flere aktiviteter knyttet til biokarbon, både i Norge og andre land rundt om i verden. Dette inkluderer arbeid for å utvikle konkurransedyktige og bærekraftige kilder til biokarbon, samt langsiktige FoU-prosjekter. I 2019 oppnådde Elkems fabrikk i Paraguay 100 prosent bærekraftig biokarbon i sin produksjon av ferrosilisium, som et foregangsanlegg i Elkem og metallindustrien.

Bilde: Biokarbonteknologien har også potensial for å bidra til reduserte CO2-utslipp i andre industrisektorer.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen