Eramet får 60 millioner til banebrytende biokarbonprosjekt

Eramets pilotprosjekt er et initiativ som viser vei for utslippskutt innen manganproduksjon både nasjonalt og globalt. – Vi er avhengige av slik teknologiutvikling hos framoverlente bedrifter, for å kutte utslipp og opprettholde konkurransekraften til norsk industri i omstillingen til lavutslippssamfunnet, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Det er ingen andre i verden som bruker biokarbon i produksjon av manganlegeringer i store ovner i dag. Mangan forbedrer stålets egenskaper.

– Hvis Eramet Norways pilotprosjekt med biokarbon lykkes, så vil det være et teknologigjennombrudd. Dette vedtaket er i tråd med Enovas oppgave som er å støtte ny teknologi som vi vil trenge i lavutslippssamfunnet, sier adm. dir. Nils Kristian Nakstad i Enova.

370 000 tonn CO2

Eramet er et fransk gruve- og metallurgiselskap som gjennom sitt datterselskap Eramet Norway produserer ulike manganlegeringer ved sine smelteverk med ca. 530 ansatte i Porsgrunn, Kvinesdal og Sauda.

Hvis disse smelteverkene tar i bruk biokarbon/trekull i sin produksjon, kan selskapet redusere CO2-utslippene med ca. 370 000 tonn per år. Det globale potensialet for reduksjon av fossilt CO2 i manganproduksjon er på hele 32 millioner tonn. 

– Det haster å få ned utslippene, og støtten fra Enova gir oss nødvendig risikoavlastning slik at vi nå kan skalere opp innsatsen. Å erstatte fossilt koks med bærekraftig biokarbon som reduksjonsmiddel i våre smelteprosesser er en sentral del av Eramet Norways klimaveikart, sier adm. dir. i Eramet Norway, Bjørn Kolbjørnsen. 

Teknologigjennombrudd 

– Eramet har nå lyktes i å ta frem gode biokarbonkvaliteter som vil testes og videreutvikles industrielt, sier sier adm. dir. Nils Kristian Nakstad i Enova.

Teknologien som pilotprosjektet baserer seg på er utviklet i en lang rekke forsknings- og utviklingsprosjekter, samt industrielle forsøk. Ovnsdriften må optimaliseres siden biokarbon har andre egenskaper enn de fossile reduksjonsmidlene som benyttes i manganfremstilling i dag. Det er også usikkerhet knyttet til hvordan avgass- og rensesystemene vil påvirkes av biokarbon.

– Bruk av biokarbon i denne prosessen stiller svært høye krav til denne råvarens fysiske og kjemiske egenskaper, og selskapet har nå lyktes i å ta frem biokarbonkvaliteter som vil testes og videreutvikles industrielt, sier Nakstad.

Klimanøytral prosessindustri 

Eramet Norway satser på å introdusere nyutviklet og sertifisert biokarbon i ovnene allerede i slutten av neste år.

– Deretter skal vi kjøre industrielle tester for å lære oss å operere med minst 40 prosent biokarbon i våre prosesser i løpet av prosjektperioden, sier Kolbjørnsen.

– Dette prosjektet kan bidra til en klimanøytral manganindustri verden over, sier Nakstad. 

Toppilde: Eramet Norway får 62,1 millioner kroner i Enovastøtte til et banebrytende biokarbonprosjekt. (Foto: Eramet Norway)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen