Et av de største klimatiltakene i norsk industrihistorie

I dag ble det kjent at Yara, Statkraft og Aker Horizons inngår en intensjonsavtale om partnerskap for å produsere og utvikle en verdikjede for grønt hydrogen og grønn ammoniakk i Norge.

De tre partene sier i pressemeldingen at prosjektet kan bli et av de største klimatiltakene i norsk industrihistorie, og samtidig bidra til å utvikle ny industri, fremskynde grønn omstilling, skape nye arbeidsplasser og et konkurransefortrinn for Norge i den raskt voksende hydrogenøkonomien.

Målet er å både fjerne et av de største CO2-utslippene nasjonalt fra ammoniakkproduksjon på Herøya og produsere utslippsfritt drivstoff til skipsfarten, karbonfri gjødsel til landbruket og bidra til å fjerne CO2 i andre energi-intensive næringer.

Først i Europa med storskalaproduksjon av grønn ammoniakk

– Dette er ikke bare et unikt klimaprosjekt, men en strategisk satsing som kan etablere en ny verdikjede for grønt hydrogen og grønn ammoniakk i Norge, som kan skape og trygge arbeidsplasser for fremtiden, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara.

– Jeg er glad for at Aker og Statkraft er med og ser de store mulighetene i dette prosjektet, hvor vårt felles mål er å etablere Europas første storskala produksjon av grønn ammoniakk. Det vil være et stort utviklingsprosjekt for norsk industri, og et viktig klimaløft for Norge og Europa, sier Holsether.

Årtusenets beste nyhet for Yara Porsgrunn

– Dette er en stor dag for Yara Porsgrunn, sier fabrikksjef Jon Sletten. – Det er en del som skal på plass, men vi har god tro på å få realisert dette prosjektet. Sammen med reduksjonene i klimagassutslipp fra salpetersyrefabrikkene våre her i Porsgrunn, vil jo dette også bidra til betydelig reduksjoner av verdens klimagassutslipp på sikt.

– Dette er store nyheter, for Yara og industriparken, men også for hele regionen vår. Vi er stolt og imponert over at Yara tar dette ansvaret, sier Sverre Gotaas, direktør i Herøya Industripark AS.

– Det er også en bekreftelse på at Herøya Industripark er et godt sted å være etablert.

Toppbilde: Yara på Herøya kan bli først i Europa med storskalaproduksjon av grønn ammoniakk.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen