Fortsatt svekkelse i nysalget av anleggsmaskiner

MGF kommer tradisjonen tro med sine kvartalstall. Året begynte bra, men som kom koronapandemien. Alle undergrupper har hatt et tøft 2. kvartal.

MGF – Maskingrossisternes Forening – melder at det totalt ble solgt 1287 nye anleggsmaskiner i andre kvartal, noe som er en nedgang på 24,2 % i forhold til samme periode i fjor.

– Vi har lagt bak oss et kvartal sterkt preget av covid-19, lav kronekurs og en fallende oljepris, som har ført til et urolig marked også innenfor bygg og anlegg, sier Tone M. Lindberg Grøstad, direktør i MGF.

Lokale karantenekrav førte til at både selgere og servicetekniker i en periode ikke kunne betjene kundene innenfor disse områdene som normalt Dette påvirket både nysalget og ettermarkedet. Etter at restriksjonene ble fjernet har ettermarked fått et godt oppsving og man har merket noe høyere omsetning av brukt utstyr.

Oljesmurte kompressorer fortsatt størst

Også kompressorer har hatt en nedgang i nysalg 2. Kvartal. På grunn av et godt førstekvartal er fortsatt ikke første halvår redusert med mer enn 11,5 % i forhold til 2019 og relativt på linje med samme periode i 2017 og 2018.

 

Figuren viser utviklingen for 2. kvartal i 2016 – 2020 summert for de ulike underkategoriene av kompressor.

Oljesmurte kompressorer er den største underkategorien og i 2. kvartal ble det solgt 245 enheter, som er en nedgang på 36 % i forhold til samme kvartal i fjor. Denne typen kompressor er mest brukt i industri- og produksjonsbedrifter og en usikkerhet i markedet knyttet til kronekurs og ikke minst oljeprisen kan føre til en lavere investeringsvilje. I tillegg har en rekke produksjonsbedrifter, spesielt knyttet til oljeservice, hatt et høyt antall permitterte og til dels reduksjon i antall sysselsatte på permanent basis.

Flere elektriske gaffeltrucker

Etter et førstekvartal med all-time-highsalg, endte andre kvartal med totalt 973 solgte nye gaffeltrucker fra våre medlemmer. Dette er ned 15,7 % i forhold til sammenlignbar periode i 2019.

Andre kvartal har vært preget av lokale reiserestriksjoner i forbindelse med smitteverntiltak, høy grad av permitteringer i næringslivet, og MGFs medlemmer har merket en lavere investeringsvilje som følge av usikkerhetene i markedet.

Flere ønsker å gå over fra diesel til elektrisk drift av gaffeltruckene.

Når det gjelder størrelse på truckene, ser vi at det er en stor økning i utstyr under ett tonn (113,5 %), mens den største tilbakegangen kommer på utstyr mellom 2,5 og 3,5 tonn, og for de over 7 tonn. Vi ser nå også at trenden med tilbakegang på salget av dieseldrevne motvektstrucker er forsterket i kvartalet som gikk, og det endte til slutt på en nedgang på 41,5 % i forhold til samme kvartal i fjor. I samme periode har vi en vekst på 35,8 % i salget av elektriske 3hjulstrucker.

For ytterligere spørsmål til statistikkene kan dere kontakte direktør i MGF, Tone Lindberg Grøstad på epost eller mobil 971 87 303.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen