Fremtidens fabrikk med likestrøm

I begynnelsen av oktober 2019 startet forskningsprosjektet DC-Industrie2, initiert av det tyske næringsdepartementet. Hensikten er å se på potensialet for linkestrøm i produksjonsanlegg. Med 35 industrielle partnere, fem forskningsinstitutter samt ZVEI er DC-Industrie2 et av de største statlige forskningsprosjektene i Tyskland.

DC-nett-konseptet vil innen 2022 oppgraderes til et intelligent likestrøms-forsyningssystem. Likestrømsteknikken er godt egnet for energiforsyning til produksjonshaller eller større prosesstekniske anlegg.

– Med DC-Industrie2 tar vi nå det neste skrittet mot en revolusjon innen energiforsyning til fabrikker. Etter med enn hundre år der vekselstrøm har dominert energioverføringen, må industrien nå belage seg på nye rammebetingelser. Den må tilpasse seg desentralisert energiforsyning basert på fornybare kilder, sier professor Alexander Sauer, leder av EEP og det aktuelle forskningsområdet ved Frauenhofer IPA.

Likestrømsteknikk for storanlegg og fabrikkhaller

Innen rammene av forløperprosjektet DC-Industrie ble det i årene 2016–2019 utarbeidet omfangsrike systemkonsept som ble prøvd ut i modellanlegg. I det påfølgende prosjektet skal dette utvides til større anlegg og fabrikkanlegg, der målsettingen er å skape en sikker, robust og tilgjengelig desentralisert strømforsyning. Derigjennom vil kostnadene for strømmen bli markant redusert.

Energi- og nettledelse for bærekraftig virksomhet

Professor Alexander Sauer leder av EEP og det aktuelle forskningsområdet ved Frauenhofer IPA.

Institutt for energieffektivitet og produksjon (EEP) ved universitetet i Stuttgart utvikler energi- og nettledelse for bærekraftig virksomhet gjennom en rekke DC-mikro-nett samt et rammeverk for stabil, effektiv og nettbasert drift av DC-nett. Regulering av nettet skal optimere lasten mellom de lokalt integrerte energikildene og forbrukerne.

På den måten kan DC-nettet virke utenfra som en reaktiv forbruker i energimarkedet og økonomisk optimalisere energiforholdene. Et delmål i EEP er utvikling av regler for en DC-plattform der komponenter, uavhengig av produsent, kan velges og integreres etter behov. Tanken er å etablere et Plug & Play-grensesnitt.

Fraunhofers hovedfokus

Fraunhofer IPA sitt hovedfokus i prosjektet ligger på utvikling av verktøy for igangkjøring og prosjektering av industrielle likestrømsnett. På den måten skal nødvendige planleggings- og beregningsoppgaver for integrasjonen av de DC-frosyningssystem gjøres tilgjengelig for en større kundekrets. Resultatet blir at Fraunhofer IPA og EEP ved Stuttgart Universität sammen i en av tre transformatorsentra vil validere og utprøve en bærekraftig og robust elektrisk forsyning for industrien.

Toppbilde: Fremtidens fabrikker vil i større grad bli forsynt med likestrøm.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen