Freyr vil bygge battericellefabrikk i Mo i Rana

De får hjelp av det tyske konsulentselskapet Umlaut. Selskapene har inngått rammeavtale for tjenester knyttet til konseptutvikling, planlegging og prosjektering av en battericellefabrikk i Mo i Rana med planlagt byggestart i 2021.

– Vi jobber for fullt med å sikre kvalitet i hvert ledd av battericelleproduksjonen og fabrikken vi planlegger, sier drift- og utbyggingsdirektør Einar Kilde i Freyr. – Umlaut har batteriteknologi som spesialfelt og er en global virksomhet hjemmehørende i bilnasjonen Tyskland. Med dem ombord i prosjektet bygger vi et stadig sterke lag for å gjennomføre våre planer.

Achen-baserte Umlaut er en global, full-service leverandør av ende-til-ende prosessløsninger til kunder innen forskjellige industrier. Rammeavtalen inkluderer tjenesteområdene produksjonsteknikk, design av litium battericeller, energioptimalisering og spesifikasjon av maskiner til fabrikkene.

Det globale markedet for el-bil-batterier vokser jevnt og det er et daglig fokus på å optimalisere verdikjeden. Batterifabrikkene blir stadig mer automatiserte og Asiatiske leverandører har startet produksjon i Europa nær kundene.

– Freyr har identifisert fordelene og optimaliserings-potensialet som ligger i europeisk batterifabrikasjon. De scorer høyt med valget av lokasjon og deres «smart factory» konsept gjør dem til en seriøs aktør i dette markedet. Vår dialog med Freyr-teamet har vært inspirerende og fruktbar, og vi ser frem til å ta del i en fremtidig suksesshistori, sier Sören Schrader, partner i Umlaut.

Verdikjeden begynner å falle på plass

Freyr har signert rammeavtaler med Norconsult, Rambøll og Metier OEC for ulike prosjektområder knyttet til byggingen av battericellefabrikken i Mo i Rana. Avtalen med Umlaut knytter seg til battericelleteknologien.

– Hele verdikjeden fra råvare til ferdig produkt begynner å falle på plass. I tillegg til våre allerede inngåtte råvare- og teknologiavtaler for både mineraler, kjemi og utstyr, er altså prosjektledelse for byggingen med anerkjente konsulentselskap nå komplettert, sier Kilde.

– Rammeforholdene kan gjøre Norge globalt ledende for grønn, energikrevende industri, sier adm. dir. Tom Einar Jensen i Freyr. (Foto: Freyr)

Freyr inngikk før nyttår en avtale med Siemens skal være systemintegrator og leverandør av digitale optimaliseringsløsninger. I tillegg er SINTEF og NTNU med på laget.

– Vi følger oppsatt plan og blikket rettes i økende grad mot byggefasen. Det er spennende tider, sier Kilde.

Tiltrekker internasjonale partnere og medarbeidere

I april 2019 kunngjorde Freyr sine ambisjoner om å bygge battericelleproduksjon i Norge. Den planlagte fabrikken kan bli en av de største i Europa og skal produsere litium-ion battericeller (LIB), med en forretningsmodell basert på lisensiert og utprøvd teknologi.

– Ren fornybar energi til lave priser, dyp energiintensiv og prosessindustriell kompetanse, et stabilt og regulert arbeidsmarked, solide perspektiver på tilgang til råmaterialer i Norden, kombinert med kort vei til markedet gjør Norge globalt ledende for grønn, energikrevende industri, sier adm. dir. Tom Einar Jensen i Freyr.

Ryuta Kawaguchi er ansatt som teknologidirektør. Han hadde tidligere det tekniske ansvaret for batteriløsningene i Dyson’s EV-satsing. Han har også hatt forskjellige lederstillinger i Nissan med ansvar for utviklingen av batteriteknologien på Nissan Leaf og andre EV-modeller.

– Vi har flere pågående rekrutteringsprosesser. Det er internasjonal rift om batterispesialister, men vi ser at vårt konsept og forretningsmodell kombinert med fordelaktige forhold for battericelleproduksjon i Norge gjør at vi tiltrekker oss svært gode kandidater og partnere, sier Jensen.

Toppbilde: Freyr planlegger å bygge en batterifabrikk i Mo i Rana som kan lage batterier til 600 000 biler i året.  (Illustrasjon: Freyr)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen