Jotun-kontrakt med verdens største verft

Jotun har inngått en intensjonsavtale med koreanske Hyundai Heavy Industries (HHI) om en ny type marin maling som reduserer utslipp av løsemidler med opp til 90 prosent.

Avtalen markerer starten på et nærmere samarbeid og anvendelse av den innovative og løsemiddelfrie primeren. Avtalen ble undertegnet av Jotuns styreformann Odd Gleditch jr. og HHIs adm. dir. Ka Sam-Hyun under den sørkoreanskepresidentens offisielle besøk i Norge i juni. Sør-Koreas industriminister Yunmo Song overvar undertegnelsen.

– Partnerskapet med Jotun vil gjøre HHI bedre rustet til å møte nye miljøkrav som tar sikte på å redusere utslipp av løsemidler, sa Ka Sam-Hyun.

– Vi er selvfølgelig veldig fornøyde med å inngå en avtale med verdens største skipsverft, med enda mer tilfredse med at vår innovasjon bil bidra til et bedre klima, sa Morten Fon, CEO Jotun.

Lang forskningsinnsats

Jotun fokuserer tungt på forskning og utvikling av miljøvennlig maling. Denne korrosjonsbeskyttende grunningen reduserer utslippene med 80–90 %. Selskapet har jobbet utviklingen av denne malingtypen i 13 år. Den reduserer utslipp av løsemidler (VOC) i luften med rundt 250 gram per liter til bare 9 gram per liter. Skipsverft vil spare flere milliarder kroner ved å unngå investeringer i anlegg knyttet til håndtering av VOC. VOC-forbrenning fører også til CO2-utslipp, så denne innovasjonen gir en dobbel fordel.

– Vi har gjennomført forsøk i Korea og i Norge under utviklingen av malingen, og etter 13 år kan vi si at vi har lykkes i å utvikle et produkt som reduserer løsemiddelutslipp med over 90 prosent, sier Erik Risberg, en av forskerne bak den nye malingen.

– I tillegg har produktet bedre korrosjonsbeskyttelse en tidligere system, noe som bidrar til å redusere behovet for vedlikehold og å forlenge fartøyenes levetid, sier han.

Primerer utgjør opp til 60–70 % av den totale malingsmengden som går med til et skip. Risberg har jobbet i Korea i tre år med utviklingen av primeren i tett samarbeid med det koreanske verftet. Han er derfor veldig fornøyd med avtalen med HHI.

Det nye produktet er i dag tilgjengelig for koreanske verft samt utvalgte verft i Europa som har erfaring med bruk av en-komponent primerer som krever svært presise påføringsteknikker.

HHI har 16 000 ansatte og en ordrereserve på 150 milliarder kroner i 2018.

Bilde: Miljøvennlig avtale: Jotuns styreformann Odd Gleditch jr. (f.v.), Sør-Koreas industriminister Yunmo Song og HHIs adm. dir. Ka Sam-Hyun.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen