Keramiske dyser for slitasjeutsatte og korrosive miljøer

Industrien øker stadig sine krav til innkommende materialer i ulike maskinkomponenter, som stempler, ventilkomponenter, lagre, kulelagre etc. I de senere år har selskapet Aliaxis sett økt interesse for keramiske dyser og dyser til forskjellige bruksområder.

I for eksempel innsprøytningssystemer, hvor åpningsdiameteren er redusert for å øke væskens hastighet, oppstår en enorm slitasje. Keramiske materialer er både utrolig motstandsdyktige mot slitasje og korrosjonsbestandige i tillegg til at de kan tåle svært høye temperaturer. Aliaxis produserer dyser i keramiske materialer Aluminiumoksid F99.7 og FZT, Zirkoniumoksid ZrO2, silisiumnitrid Si3Nog silisiumkarbid SiC.

Som et supplement til de keramiske materialene, kan Aliaxis nå også produsere og levere dyser i flere andre spesielle materialer, som Safir, rubin, wolframkarbid og andre harde materialer. Både keramikken og disse komplementære materialer kan med fordel integreres i metallhus og/eller bli forsynt med tråder eksternt for lettere montering. Dette, sammen med mange gunstigere egenskaper, gjør keramiske materialer svært interessante for krevende prosesser der dyser brukes. Noen interessante eksempler er:

Dyser for sandfiltre:
Miljøet i olje- og gassindustrien, spesielt i downhole-applikasjoner, er trolig verdens vanskeligste. I tillegg må alt fungere døgnet rundt. Der er det f.eks. veldig viktig å filtrere ut sand fra råoljen som er pumpet opp fra havbunnen. Millioner liter med sand og vannblandet olje presses hver dag gjennom stålrør. For å styre strømmen passerer oljen gjennom filtre utstyrt med små keramiske dyser, også kalt ICD (innstrømningsstyringsenhet) fra Aliaxis. Dysene er utsatt for høy erosjon i kombinasjon med svært høye trykk og korrosjon fra sjøvann og olje og gass, som kan inneholde betydelige mengder H2S og CO2Gjennom denne flytkontrollen kan anleggets effektivitet optimaliseres og driftssikkerheten øker.

Aliaxis keramikk har vist seg veldig egnet for denne applikasjonen. Egne tester og feltopplevelser har ikke vist noen form for kritisk slitasje eller aldring på de keramiske dysene.

Limdyser:
Keramiske dyser i materiale FRIALIT F99.7 brukes f.eks. for bonding i grafisk industri, treindustrien og bilindustrien med stor suksess. Limene som brukes er ofte korroderende og inneholder slipende partikler. Dysene har også en meget god formmotstand, noe som gir en nøyaktig dosering av limet. De keramiske dysene har en veldig lang levetid og gir en fin overflate på det limte produktet.

Dyser for sprøytetørking:
Ved spraytørking kan nesten alle pumpbare væsker omdannes til pulver. Riktig forstøvning og luftfordeling er nøklene til en god spraytørking, siden begge har stor innflytelse på den endelige pulverstrukturen og kvaliteten. I noen krevende prosesser skjer forstøvning med keramiske høytrykksdyser, hvor grovt pulver med begrenset partikkeldistribusjon og høy bulkdensitet er nødvendig. Også her brukes FRIALIT-keramikkene med stor suksess, og Aliaxis keramiske dyser er installert i en rekke anlegg rundt om i verden.

Noen andre eksempler på bruk verdt å nevne er; dyser som temperaturbeskyttelse i kraftverk og industrielle ovner, dyser for termiske hydrolyseprosesser i produksjon av biodrivstoff og dyser for trådtrekkingsutstyr og tekstilindustrien.

– Dette er et lite utvalg fra alle muligheter som er tilgjengelige med Aliaxis høyytelses keramiske produkter. Det er vanligvis bare fantasien som setter begrensningene, sier Cornelia F. Sundberg, administrerende direktør i Aliaxis Utilities & Industry AB i Norden

Bilde:
Keramisk dyse innkrympet i et stålhus

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen