Lanserer sirkulær plast-plattform i Norge

Det nye nettstedet for sirkulær handel, PlasticResale.com, blir nå også tilgjengelig i Norge. Alle skandinaviske plastvirksomheter kan dermed laste opp og handle med alle former for overskuddsplast og additiver – både brukte og ubrukte, som kvernet materiale, granulat eller kasserte emner.

Den danske råvarevirksomheten Plastcom står bak det nye initiativet. Der har man fått en god idé som kan bidra positivt til den nordiske plastbransjens omdømme. Man har nemlig utviklet et nytt nettsted – www.plasticresale.com – som er en nordisk plattform for sirkulær handel. På nettstedet kan alle de skandinaviske plastvirksomhetene laste opp informasjon om alle former for overskuddsplast og additiver – uansett, type, form, mengde og farge – for å selge til andre som kan ha bruk for produktet. Det betyr at plastvirksomheter i alle de tre nordiske landene som skal kjøpe inn råvarer, nå kan starte med å gå inn på nettstedet Plastic Resale og se om det finnes et restparti plast som de kan kjøpe til gjenbrukspris – før de kjøper nytt.

Adm. dir. Lars Kaufmann og hans team hos Plastcom har utviklet Plastic Resale. Det er et brukerdrevet handelsnettsted, der alle virksomheter kan tegne et abonnement som gir brukeren rett til å laste opp og kjøpe overskytende brukt og ubrukt plast og additiver. Når man har opprettet en profil kan man begynne å laste opp sine produkter og handle direkte med andre brukere som vil kjøpe eller selge overskuddsplast.

– Vi har gjort det enkelt for brukerne å finne og handle med hverandre. Man kan si at med Plastic Resale har vi satt kjøp og salg av restplast i system i hele Skandinavia. Vi tar ikke noe handelsmessig ansvar for produktene som er lastet opp, eller for de økonomiske transaksjonene mellom de handlende. Det klarer de selv, forklarer Kaufmann.

– Med Plastic Resale forsøker vi å yte et bidrag til å fremme gjenbruk og sirkulær økonomi på en helt ny måte, sier Lars Kaufmann. (Foto: Torben Pedersen)

Nyttiggjør overskytende plastmaterialer

På nettstedet kan man søke etter bestemte materialer, typer, form og farge slik at man kan søke i hele markedsplassen etter den plasten man har bruk for. Hvis man finner produktet, kontakter man den aktuelle selgeren direkte på telefon eller e-post. Man kan laste opp datablader og bilder som dokumentasjon for hvert produkt.

– Mange virksomheter har betydelige restpartier av ubrukt og/eller brukt plast – også i form av kassable emner – som bare står og tar plass på lageret. På et tidspunkt tar de fleste en beslutning om å sende restpartiene til destruksjon. Og det er akkurat det vi ønsker å forhindre, sier Kaufmann.

Hvis man selger sine restpartier på Plastic Resale, konverterer man en irriterende utgift til en inntekt – og sparer i tillegg miljøet for en mengde COved at man unngår å brenne sine restprodukter. Og samtidig kan man kjøpe små og store restpartier til gjenbrukspriser. Man kan altså både være superegoist og miljøaktivist samtidig – og det er da ikke så galt. Kaufmann, som også er leder for den danske plastindustris råvareavdeling, opplever som de fleste andre i plastbransjen at industrien er under hardt press.

– Med Plastic Resale forsøker vi å yte vårt bidrag til å fremme gjenbruk og sirkulær økonomi på en helt ny måte. Faktisk gir vi nå plastbransjen i Norge, Sverige og Danmark enda en mulighet til å «Walk the talk» og praktisere sirkulær produksjon og dermed bidra til å gjøre plastindustrien enda mer bærekraftig. Jo flere virksomheter som bruker Plastic Resale aktivt, jo sterkere står hele plastindustrien i de tre nordiske landene overfor presse, politikere, miljøorganisasjoner og resten av samfunnet som en ansvarsbevisst bransje der den enkelte virksomheten virkelig gjør noe for å redusere miljøbelastningen, sier Kaufmann.

Toppbilde: Plastcom har utviklet Plastic Resale som nå lanserer i Norge. Det er et brukerdrevet handelsnettsted, der virksomheter kan omsette overskytende brukt og ubrukt plast og additiver. (Foto: Torben Pedersen)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen