Legger tak på Värmlands største arbeidsplass

Omgitt av høye piper, med eget kaianlegg og kilometervis med transportbånd mellom enorme haller ligger mastodonten, beskyttet av et nesten endeløst takareal. Vi snakker om en av verdens største papirmaskiner, som du finner en drøy time fra norskegrensen.

I dagens samfunn omgir vi oss med papp- og papirprodukter stort sett hele tiden. Alt fra melkekartongen du åpner om morgenen, til avisen du blar i på kontoret og bursdagskortet du ga til kompisen din i går. Behovet for papp er enormt, men heldigvis har vi nok av gammel skog i Norden å foredle.

Derfor har emballasjegiganten BillerudKorsnäs investert i det toppmoderne produksjonsanlegget Gruvöns bruk i Grums vest for Karlstad, der kortreist tømmer blir til miljøvennlig emballasje. Industrikomplekset vokser frem i disse dager, og kan ikke kalles annet enn spektakulært. Prosjektet, som blir Värmlands største arbeidsplass med 900 stillinger, har en kostnadsramme på hele 5,7 milliarder SEK, og selve papirmaskinen på hele 350 meters lengde vil kunne produsere over 700 000 tonn med pappemballasje i året.

BillerudKorsnäs sitt anlegg i Grums vest for Karlstad er et spektakulært industrikompleks som på det meste kan produsere over 700 000 tonn papp per år. (Foto: BillerudKorsnäs)

Men moderne produksjon av papir stiller unike krav til byggkonstruksjoner. Virksomheten skaper damp, fuktighet og ekstrem varme, og dermed et høyt trykk innenfra og ut mot taket. For å håndtere disse påkjenningene må takløsningen være ekstra solid. Derfor ble taktekkerspesialistene i Protan Entreprenads Karlstad-avdeling engasjert til det hele 35 000 kvm store prosjektet. Det gikk ikke lang tid før man konkluderte med at tradisjonell takpapp ville være en utilstrekkelig løsning når damp, varme og trykk steg opp mot himlingen i produksjonshallene.

Et tak som blåser ut fukt

For bygg som har utfordringer med varme, damp og trykk, har Protan utviklet en unik takløsning kalt vakuumtak. Basert på erfaringer fra blant annet svømmehaller og bryggerier, der himlingen er konstant utsatt for fukt, ble den innovative løsningen fremlagt for hovedentreprenøren NCC. Det gikk ikke lang tid før det ble tommel opp.

Det ideelle med vakuumtak er at det krever null festemidler på selve takflaten, slik at den viktige dampsperren ikke punkteres. Og skulle papirmaskinen generere så mye damp og varme at det oppstår innestengt fukt i takkonstruksjonen, vil vakuumtaket bidra til å ventilere ut dette. Det innovative systemet er nemlig konstruert slik at det er de naturlige vindkreftene utendørs som skaper en vakuumeffekt som suger takbelegget fast til takkonstruksjonen. Jo mer vind, desto bedre fungerer systemet, med andre ord.

På toppen av papirmaskinen kan Protans vakuumtak se nærmest endeløst ut. (Foto: Protan)

Rekordtak

Når Dan Berglund, avdelingsleder i Protan Entreprenad Karlstad, står på toppen av taket som beskytter en av verdens største papirmaskiner både mot nedbør fra oven og sin egen vanndamp, er han tydelig stolt:

– Dette er Protans største vakuumtak noensinne. At det i tillegg beskytter noe så unikt som maskinen under oss, er vi stolte av. Og så vil jeg spesielt få trekke frem taktekkerne mine, som har gjort en fantastisk jobb med denne unike takløsningen.

Toppbilde: Langs E18 en drøy time fra grensen konstrueres en av verdens største papirmaskiner. (Foto: Protan)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen