Vektet sjøledningsrør sjøsatt på Mjøsa

Hallingplast AS har akkurat gjennomført sin første leveranse av SESU-XL. SESU-XL er et ferdig vektet sjøledningsrør, som fjerner behovet for å montere betonglodd på rørene.

Hallingplast har de siste årene hatt stor suksess med sitt ferdig vektede PE sjøledningsrør med merkenavnet «SESU-pipe».

– En begrensning i produktet har vært at vi kun har hatt mulighet for å levere rør i dimensjoner opp til 315 mm, på grunn av produksjonsprosessen som har visse begrensninger, sier Sverre Tragethon i Hallingplast

Som en naturlig utvikling har Hallingplast nå tatt frem en ny løsning som kan produseres i enda større dimensjoner, og denne har arbeidsnavnet «SESU-XL». Dette er fordelene med dette produktet

Sammenlignet med tradisjonelle sjøledninger gir «SESU-pipe» kortere installasjonstid, enklere logistikk på byggeplass og mindre bredde på grøfter i landtak.

En glatt ledning hindrer at fiskeredskap henger seg fast i røret, og du får redusert risiko for brudd på rør og tap av lodd ved nødankring.

Det nye sjøledningsrøret har også

  • mindre CO2 avtrykk
  • ingen korrosjonsproblemer på bolter eller lodd
  • større motstand mot utvendige belastninger og riper
  • større ringstivhet gir bedre sikkerhet ved stein- / jordras eller fallende gjenstander

Rørsystemet er skånsom mot skade på kabler og rør som krysses, det kan benyttes ved styrte boringer (NO-dig) i landtakene ut i sjøen og du har mulighet for nedspyling av ledningen i løsmasser på dypt ved bruk av kabelteknologi.

– SESU-XL baserer seg på samme prinsipp om en kontinuerlig belastning langs hele røret, og samtidig enhetlig materialvalg, slik at lengst mulig levetid oppnås, sier Sverre Tragethon i Hallingplast.

Mineralfraksjoner av olivin

For SESU-XL består belastningen av mineralfraksjoner av olivin, som produseres i Åheim i Norge. Dette ligger løst i ett ringrom mellom medierøret og ett ytre varerør.

– Siden mineralfraksjonene ikke er støpt fast på noen måte vil PE-røret fortsatt inneha sin unike fleksibilitet. Dette betyr også at belastningen kan skreddersys for prosjektet, noe som er vanlig for prosjekter med større dimensjoner, forteller Tragethon.

Nylig ble det første prosjektet med SESU-XL installert i Mjøsa, der litt over 1km med 630mm vannledning ble senket ned på 200 m dyp med godt resultat.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen