Virtuell opplæring av sveisere

Når studentene først får på seg hjelmen og får elektrodeklypa i hånda, har de ikke lyst å gi seg, de vil bare fortsette og fortsette. Studentene kommer inn på kvelden etter endt skoletid, de setter seg ned og tester og prøver og konkurrerer seg imellom på hvordan de kan bli enda bedre innenfor sveisefaget.

VRTEX 360 er en fullskala modell for opplæring av sveisere, nærmere virkeligheten kommer man ikke! Her kan brukeren eller studenten få testet sveisen i bøye-prøver der utøver får tilbakemelding på hva som er gjort feil og hva som må rettes opp for å bli godkjent. Alle parametere loggføres mot brukeren og kan hentes frem til enhver tid.

Brukeren får tilgang til teoretisk funksjonalitet som blir vist på dataskjermen med sveiseterminologi og definisjoner for å forbedre ytterligere forståelse.

Simulering gir raskere opplæring

VRTEX-systemet replikerer riktig maskinoppsett. Før man kan «sveise», må studenten eller brukeren skrive inn riktig materialtype, prosess, gasstrøm og andre prarametre inn i simulatoren. Studentene forstår hva de vil se og føle, før de noensinne plukker opp en ekte sveise pistol. De går fra et realistisk sveisebad til nøyaktige lyder og bevegelser.

Når studentene først får på seg hjelmen og får elektrodeklypa i hånda, har de ikke lyst å gi seg.

Med VR-verktøyet lærer studentene nesten sømløs overføring til reell sveising. Studentene kan så flytte seg fra en VRTEX-maskin og inn i ekte sveisetrening. De vil da være trygge på oppsett og sveiseprosedyrer.

Fordelene med å kunne simulere sveising i et skolemiljø er at studentene kan lære sveising mye raskere i forhold til vanlig konvensjonell sveising.

I Norge er det stor etterspørsel etter faglærte sveisere med riktig kompetanse. Det er på høy tid å investere i kompetanseheving, men det er også viktig at vi i Norge gjør det vi kan for at flere ungdom velger yrkesfag og sveisefaget.

Dagens ungdom – den fremtidige arbeidsstyrken – er storforbrukere av virtuell teknologi på andre arenaer som de selv oppsøker fordi de har lyst. Det betyr at taktikken for å engasjere ungdom må endres og det er her virtuell sveising kommer inn i bildet – som et attraktivt verktøy som gjør sveising gøy og interessant for ungdom.

Nyttig for skoler og bedrifter

Studentene får nå mulighet til mengdetrening, uten å bruke mye materialer og energi. Sveisesimulatoren har ingen utslipp av farlige gasser, ingen sveiseblink, ingen brannskader. Og studentene må gjennom et HMS-program hver eneste gang, slik at de lærer hva kravene er.

Det er veldig fint å se at studentene har mulighet til å prøve seg litt før de kommer ut i den faktiske hverdagen.

Denne sveisesimulatoren vil ikke bare være et utrolig nyttig opplæringsverktøy for yrkesskolen, den vil også være nyttig for bedrifter som jobber med sveising og som har fokus på opplæring og utvikling av medarbeidere.

Med sveisesimulering kan bedrifter spare store utgifter ved å la sveisere lære seg de riktige sveiseparametere i simulatoren, før de skal sveise «skarpt».

Virtuell «virkelighetsnær» sveisingstrening erstatter ikke hands-on sveising – men er et supplement som forbedrer den virkelige sveisingen. Og sertifiseringsgraden går oppover, over 40 % flere består.

Toppbilde: Det er enkelt å lese av resultatene etter sveising med simulatoren.

Se videoen om simulatoren her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen