USA har blitt nettoeksportør av olje. Hva vil det bety for Norge?

USA har for første gang på mer enn 75 år blitt nettoeksportør av olje. Hva vil dette bety for Norge?

Oljemarkedet: På den ene siden  har Trump lovet at han skal «drain the swamp»  i landets hovedstad m.m. Samtidig har USA kommet i en situasjon hvor de ikke lenger er avhengige av andre lands olje. Trump kan derfor rydde opp i eget lands økonomi ved at de faktisk har blitt nettoeksportør. Men da må oljeprisene holde et relativt høyt nivå. Produksjonsprisen på skiferoljen kan være veldig høy.

Med Norges historisk sett svært så tette bånd til USA og petrodollar, hva vil dette bety for Norge?

Det som synes både åpenbart og sikkert er at et USA som ikke lenger har behov for Midt-Østens olje, og at allerede mens dette skrives endres spillereglene i dramatisk grad i internasjonal politikk. Hvor lenge har ikke kampen om oljen preget Midt-Østen? Nå flytter kampen seg til hvem som skal styre markedet i stedet. Da vil de store oljeforbrukende nasjonene bli ny «slagmark», og man behøver vel ikke være profesjonell analytiker for å innse Europa allerede er et slikt marked?

Hvem skal for eksempel forsyne Europa med energi? Russland eller USA, sammen med Norge? Hvilken rolle får Storbritannia, etter Brexit?

Nord Stream 2 og situasjonen i Ukraina er en del av dette spillet, med Europas energibehov som katalysator. Mye tyder på at fremdriften på Nord Stream 2 linjen fra Russland kan føre til vanskelige politiske situasjoner. Den vil kunne gi Russland vesentlig større makt over energitilførselen til Europa enn Washington setter pris på. Gasslinjen skal gå fra Russland, via det Baltiske Hav og til Tyskland. I praksis gir dette full kontroll for energikrevende tysk industri, mens Ukraina mister deler av energiveien de til nå har tjent godt på mellom Russland og Europa.

Personlig undrer det meg at det ikke har vært mye mer debatt om denne europeiske energikampen som for lengst har startet, tross all debatten som faktisk har vært. For konsekvensene kan bli store. Spesielt med et USA som har blitt nettoleverandør av energi, og et Tyskland som stiller seg sammen med Russland.

Det store spørsmålet for oss nordmenn blir hvordan Norge skal stille seg i dette spillet? Hvordan kan vi få mest mulig ut av våre energiressurser, samtidig som vi holder på våre utenrikspolitiske allianser? Samtidig som vi må ha et ordnet forhold til vår store nabo i øst?

Hva gjør vi med denne usikre og for de fleste svært forvirrende situasjonen? Hva kan sikre at den hyggelige utviklingen på sokkelen som vi nå ser også kan fortsette inn i fremtiden?

Kilde: US Is Net Oil Exporter For First Time in 75 Years – Bloomberg

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen