Vi trenger en digital beredskapsplan

IKT-Norge sendte i går et brev til digitalseringsminister Linda Hofstad Helleland for å koordinere en satsing på beredskapsplan for bruk av teknologi i kriser. Vi forventer at vi snarest setter oss sammen med de berørte departementer for å starte arbeidet med dette.

I Norge går alle fra 10 til 90 år med en smarttelefon i hånden. Denne er nesten alltid  koblet opp mot en skytjeneste og kan måle alt fra hjerterytme til pust. Denne dataen blir i de fleste tilfeller sendt til selskaper i USA eller Asia. Det er ikke noe galt i det som sådan, men hva om disse dataene ble værende i Norge? De kunne for eksempel bli koblet opp mot Folkehelseinstituttets (FHI) Databank (som ikke finnes), slik at man hadde såkalt live-data på hvordan det gikk med den jevne nordmann. Det er selvsagt noen personvernmessige utfordringer med dette, men hvis vi for et øyeblikk velger å se bort fra dette, hvorfor kan vi ikke, hver og en av oss, få en mulighet til å levere dataene våre til FHI? På den måten kunne vi fått en sikrere, bedre og ikke minst mer presis status på norsk folkehelse.

Digital beredskapsplan for nasjonale kriser

I en krisesituasjon som den Norge har nå, er det å ha god og sikker informasjon til innbyggerne av nasjonal betydning. Burde vi ikke ha «folkehelseappen» den som gir oss mulighet til å hente og levere inn informasjon? Vi har minhelse.no som absolutt har en verdi slik den er i dag, men som kunne vurderes som en bredere og mer individuell kommunikasjonsplattform mellom innbyggerne og myndighetene, spesielt i en krisesituasjon. Vi trenger teknologiberedskap som ikke bare går på å sikre oss mot angrep på vår digitale infrastruktur, men som også beskriver hvordan vår digitale infrastruktur skal brukes ved krisesituasjoner à la det vi nå opplever.

Norsk teknologi bidrar

I en situasjon der vi ønsker at befolkningen som er syke i størst mulig grad bør holde seg hjemme, er teknologi nøkkelen til oppfølging og behandling. I Norge har vi selskaper som Csam, Eyr, Confrere, Dignio Imatis, Dips, CheckWare, Diffia, CGM, KRY, DHIS2, Anzyz, Laerdal og mange flere som bidrar til nettopp slike løsninger. Alt fra fjerndiagnostikk, til video-oppfølging er i dag mulig, og er løsninger som bør tas i bruk og settes i sammenheng med det vi nå opplever.

IKT-Norge ønsker en dialog om digital beredskap i krisesituasjoner

Denne kommentaren ble opprinnelig publisert i Computerworld mars 2020. Den er kortet noe ned av redaksjonen.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen