Crop sensor gir riktige doseringer på åkeren

Agroteknikk 2018: Et moderne landbruk må kunne behandle ulike åkerforhold ulikt – og det skal helst skje i én operasjon. Isaria Crop Sensor leser mengde klorofyll og biomasse i åkerveksten.

Tradisjonelt har hele åkeren blitt sprøytet med flat mengde. Men bonden må ta hensyn til varierende forhold som vekst, nitrogentilgang og jordforhold.

– Det er forskjell på god og dårlig åker. Ved å differensiere gjødningen får vi bedre utnyttelse av marken, sier Espen Syljuåsen i Norwegian Agro Machinery.

Norwegian Agro Machinery står for importen av Claas som også har Isaria Crop Sensor i sin portefølje. – Sensoren leser plantemassen (biomasse) og grønnfargen (klorofyllinnhold). Data fra sensoren kommer på datamaskinen i traktoren. Sjåføren er en fagagronom som kan tolke informasjonen, og så ta valg basert på denne, forteller Syljuåsen.

Fordeler med frontmontering

Isaria Crop Sensor monteres enkelt i front på traktoren. Frontmontering har flere fordeler. Påvirkning av støv blir sterkt redusert, da målepunktet i Fartsretningen ligger foran hjulene.

Med frontmontering kan sensorhodene settes i en ramme. Det gir en eksakt måling av plantene direkte ovenfra i stedet for skrått fra siden, dermed oppnår man en høyere målenøyaktighet.

Norwegian Agro demonstrerte Isaria Crop Sensor er Class på Agroteknikk 2018. (Foto: Eirik Iveland)

Crop Sensor fra Claas har et aktivt målesystem med fire høyytelses LED, som muliggjør 24-timers innsats fra sensorene, da systemet er uavhengig av dagslys. Det blir heller ikke nødvendig å etterkalibrere systemet.

– Internasjonale leverandører blir imponert over hvor teknologisk innrettet den norske bonden er. Norsk landbruk er helt i forkant av utviklingen, sier Syljuåsen.

Toppbilde: Isaria Crop Sensor måler klorofyll og biomasse i åkeren for variabel gjødsling. (Foto: Espen Syljuåsen)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen