Disse kjemper om årets bedriftsutviklingspris i landbruket

En allsidig gjestegård, en økologisk pølsemaker og et lokalt ysteri kjemper om å vinne årets nasjonale bedriftsutviklingspris i landbruket og pengepremien på 250 000 kroner.

Det er Kringler Gjesteård AS fra Akershus, Ask Gård Foredling AS fra Buskerud og Stavanger Ysteri AS og Kolbjørn Anda fra Rogaland, som i januar vender snuten mot Berlin. Her skal de tre nominerte kjempe om den nasjonale bedriftsutviklingsprisen i landbruket, som blir delt ut av landbruks -og matminister Bård Hoksrud, under verdens største landbruks- og matmesse Grüne Woche.

– Vi har tre svært gode og spennende kandidater til årets pris. Konkurransen er knallhard og synliggjør mangfoldet og gründerånden blant gårdsrelaterte næringer i hele landet. Å velge en vinner kommer ikke til å bli enkelt, men det er en takknemlig oppgave å skulle velge mellom så gode og interessante kandidater, sier Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket har blitt delt ut hvert år siden 1997. Prisen går til en bedrift som har etablert en innovativ og bærekraftig virksomhet med basis i bygdas og landbrukets ressurser.

Det blir først kåret fylkesvinnerne som mottar 50 000 kroner hver. Av disse går tre finalister videre som kjemper om den nasjonale prisen og 250 000 kroner.

Prisen deles ut i Berlin den 17. januar i forbindelse med verdens største landbruks- og matmesse Internationale Grüne Woche.

Gammel låve ble suksessbedrift
Kringler Gjestegård AS, arrangerer konferanser og selskaper i en gammel låve. Etter flere år med utvikling tilbyr den allsidige gården et unikt produkt til sine gjester.

– Vi ønsket å utnytte gårdens totale ressurser og skape arbeidsplasser for både familien og nærmiljøet. Vi har satset stort på å utvikle vår merkevare og utvikle nye tilbud basert på gårdens og nærmiljøets ressurser. Kvalitet og profesjonalitet står sentralt i hele vår virksomhet, sier Hilde Olstad.

Kringler Gjestegård drives av ekteparet Hilde Olstad og Helge Opsahl, som overtok gården i 1996. Den gamle tømmerlåven er fra 1876 og etter flere år med omfattende restaurering, kunne paret i 2001 ønske velkommen til en moderne konferanse- og gjestegård.

Kringler gjestegård har en ambisjon om å knytte gården og gjestegården tettere sammen ved å produsere flere av råvarene sine selv. På gården har de både Skotsk høylandsfe og frilandsgris, i tillegg dyrker de både grønnsaker og urter selv.

Dyrevelferd, utnyttelse av utmarksbeite og dyrefor, er viktig for ekteparet samtidig som det sikrer en høy kjøttkvalitet. Kokkene på sin side sikrer fullutnyttelse av råvarene, ved å skjære til flest mulig stykningsdeler som kan brukes til lunsjer og middagsretter på gjestegården.

Økologisk spekemat
Ask Gård Foredling AS, produserer håndlaget økologisk spekemat. Med fokus på lokale norske råvarer, har de utviklet prisvinnende spekemat på et internasjonalt nivå.

Pølseeventyret startet på gårdens 22 kvadratmeter store stabbur i 2013, med kjøtt fra egne økologiske sauer. Året etter investerte ekteparet Evang i et pølsemakeri på 220 kvadratmeter på gården, som i dag gir fem lokale arbeidsplasser. Hos Ask stoppes pølsene for hånd, og hvert enkelt kjøttstykke håndsurres og saltes individuelt. Dette kombineres så med det beste av krydder. I tillegg til lam fra egen gård, bruker de Duroc-gris som er kjent for sin sakte-voksende og unike kjøttkvalitet.

ASK gård er i dag den eneste bedriften i Norge som produserer utelukkende økologisk spekemat. For dette har bedriften hentet hjem priser som «Greate Taste award» fra London, NM gull for Årets økologiske produkt, Årets Matspire, Spesialitets Merket og nå Bedriftsutviklingsprisen i landbruket.

Selskapet har opplevd en eksplosiv vekst, og har på få år utviklet et selskap som klarer å kombinere bærekraft og dyrevelferd med unike produkter som leveres til over 300 butikker og restauranter fra nord til sør.

– Når du har jobbet døgnet rundt i flere år, og enkelte ganger spurt seg selv hva man egentlig driver på med, om det virkelig er verdt det, og om andre enn deg egentlig bryr seg om hva som er i pølsa. Da er det fint at noen sier: «Hei, vi ser hva dere gjør, bra jobba», sier Kristoffer Evang, daglig leder i Ask Gård Foredling AS.

Unikt landbrukssamarbeid gir prisbelønte oster
Et unikt samarbeid mellom den økologiske bonden Kolbjørn Anda og Stavanger Ysteri AS har resultert i prisbelønte oster fra en bynær og bærekraftig matproduksjon.

Samarbeidet oppsto i 2015, da Lise Brunborg kom tilbake til Stavanger for å starte sitt eget ysteri. Brunborg var på jakt etter «god melk» og hadde hørt gjetord om melken til Anda. Et treff resulterte raskt i et fruktbart samarbeid.

Ostene til Stavanger Ysteri AS, blir ystet fra dagsfersk upasteurisert økologisk melk på Norges eneste by-ysteri. Ysteriet produserer fem ulike oster. Alt fra blåmuggost til kjellermodne og ferske oster. Ostene har mottatt flere utmerkelser (2 gull, 1 sølv og 1 bronse i Oste-NM) og blir solgt til spesialbutikker over hele landet.

– Det var veldig kjekt at nettopp et samarbeid fikk prisen, siden landbruk og matproduksjon først og fremst handler om samarbeid.  Vi er begge eksperter innen vårt felt, men det er samarbeidet som gir oss produkter, sier Lise Brunborg i Stavanger Ysteri AS.

Bilde:
En allsidig gjestegård, en økologisk pølsemaker og et lokalt ysteri kjemper om å vinne årets nasjonale bedriftsutviklingspris i landbruket.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen