Rundballepresse med enorm kapasitet

Entreprenøren Jo Emil Hansen i Alvdal investerte i kombipresse med variabelkammer fra Fendt, og satte ny rekord med over 10 000 rundballer på én sesong.

Jo Emil startet som selvstendig entreprenør i landbruket i 2018 med noe slåing, raking og møkkakjøring, men med rundballepressing som hovedgeskjeft. I fjor investerte han i en Fendt Rotana 160 V Combi levert av Eiksenteret, og har ikke angret på valget.

– Som selvstendig næringsdrivende som tar betalt per ball jeg pakker, er jeg helt avhengig av utstyr som leverer. Og jeg er rett og slett imponert over den enorme kapasiteten og driftssikkerheten som rundballepressa fra Fendt har levert, sier Jo Emil.

I slåtten ligger han på 12-timers dager og produserer da rundt 300 baller, og forteller om utstyr som har gått så og si knirkefritt.

Bedre ballekvalitet

Jo Emil har vokst opp på Tronslien gård i Alvdal i Østerdalen med faren Jo Agnar Hansen, og skal overta gården og de 500 vinterfora sauene på beitet.

Siden 1997, da faren begynte å jobbe med rundballepressing, har odelsgutten sett en voldsom utvikling på presser og pakker når det gjelder kapasiteten og effektiviteten, uten at det går på bekostning av kvaliteten.

– Faktisk ser jeg en bedre kvalitet på ballen en tidligere. Pressen har god komprimering og vi får mer gras og mindre luft i ballen, og en hard og kompakt kjerne, sier Jo Agnar Hansen.

Rotana-presseren kan produsere størrelser fra 70 til 160 cm store baller, flere kunder etterspør større baller.

– Større baller gir mindre håndtering og plastforbruk, og dermed en betydelig kapasitets og miljøgevinst fra pressing til transport. Med andre ord bedre og billigere helt frem til forbrettet i fjøset, sier en tydelig fornøyd Jo Agnar.

Svært fornøyd med pick-up og innmater

En av egenskapene som Jo Emil er mest fornøyd med på Rotana-pressen er innmateren, som har svært god kapasitet og kutter bra med 25 kniver.

– Etter to sesonger med maskinen har jeg aldri stått og dratt ut gras for hånd på over femten tusen baller, og det har vi ikke opplevd før. Samtidig har jeg ikke måttet bytte en eneste pickup-fjær, sier Jo Emil.

Du får også en nettbinding som er svært solid med en Fendt Rotana 160 V Combi.

– Det kan være en utfordring å mate nettet på en variabel presse siden du må ha det inn foran istedenfor å slippe det inn på toppen, men siden det er en rull som mater nettet inn har det fungert helt utmerket og uten kluss, forteller han.

Bilde: Far og sønn Jo Agnar Hansen og Jo Emil Hansen har fått en driftssikker variabel kombipresse fra Fendt, og er imponerte over både kapasitet og kvalitet.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen