Senter for urbant landbruk etablert

For å favne hele den faglige bredden har flere fagmiljøer ved NMBU gått sammen om å etablere Senter for urbant landbruk. Under åpningen i forrige uke la professor Trine Hvoslef-Eide vekt på at landbruk er så mye mer enn bare mat.

– Det er en aktivitet som omfatter hele spekteret, fra den profesjonelle bonden til den uerfarne amatøren, sa professoren.

Rektor Mari Sundli Tveit sa under åpningen at NMBU har kompetansen på alt dette, og med det følger også et ansvar som universitetet har tatt.

– Urbant landbruk berører en rekke fagområder som landskapsplanlegging, matsikkerhet, miljø, sirkulær økonomi, artsmangfold, folkehelse.

NMBU er tuftet på tverrfaglige løsninger

Senterets formål er å fremme forskning, utdanning innen de ulike sosiale, miljømessige, økonomiske og økologiske dimensjonene innen urbant landbruk og bærekraftig og sirkulær økonomi. Utviklingen av urbant landbruk og alternative systemer for matproduksjon er et verdensomspennende fenomen som har fått mye oppmerksomheten blant beslutningstakere og bevilgende myndigheter. De ser på urbant landbruk som et viktig bidrag i forbindelse med matsikkerhet, økonomisk utvikling, gjenvinning av avfall og miljøvern.

NMBU har lange tradisjoner i å løse konkrete problemstillinger gjennom tverrfaglig samarbeid. Derfor er flere fakulteter involvert i Senter for urbant landbruk. Det er Fakultet for biovitenskap (BIOVIT), Fakultet for miljøvitenskap og naturressursforvaltning (MINA), Fakultet for landskap og samfunn (LANDSAM), Fakultet for naturvitenskap og teknologi (REALTEK) i tillegg til Læringssenteret ved NMBU som står bak opprettelsen av senteret. Senere har Handelshøyskolen (HH) sluttet seg til.

– Det handler ikke bare om mat, men om bruken av grønne områder for å oppnå mange mål samtidig. Som bedre håndtering av regnvann, skape en vakker by, tilrettelegge for gode møteplasser samtidig som det gis mulighet for å produsere sin egen mat uten sprøytemidler, sa Hvoslef-Eide.

Urbant landbruk har blitt en arena hvor folk møtes, uavhengig av sosialt lag eller etnisitet, ifølge forsker. Bildet er hentet fra en urban bakhage ved Hausmania i Oslo. (Foto: Marte Dæhlen)

– Vi ser også fra andre land at urbant landbruk har blitt en arena hvor folk møtes, uavhengig av sosialt lag eller etnisitet, og deler av den kunnskapen man har. Effekten av urbant landbruk kan ikke undervurderes, sa hun.

Toppbilde: Utviklingen av urbant landbruk og alternative systemer for matproduksjon er et verdensomspennende fenomen. Også i Oslo sentrum er det mange muligheter for å dyrke mat. (Foto: Loseter)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen