Smal skurtresker med nesten 10 meter ”vingespenn”

Agroteknikk 2018: Det var mange som var interesserte i Eikmaskin sitt monster av en skrutresker. Ideal 9 har arbeidsbredde på 9,75 meter og veier 21,2 tonn.

AGCO med merkene Massey Ferguson, Fendt, Challanger og Valtra, har utviklet en ny tresker som har fått navnet Ideal. Treskeren er en av til sammen 29 nyvinninger som fikk tildelt sølvakset for innovasjon på Agroteknikk 2018. Ideal kan leveres både som Fendt, Massey Ferguson og Challanger.

Ideal hadde verdespremiere i Tyskland i fjor, og det er skrevet kontrakt på den første til Norge – en Ideal 7 som skal gå på Østlandet. Dette er en stor maskin som passer best på flatland. Man skal ha noen dekar åker for å tjene inn investeringen, og det er sannsynlig at denne maskinen vil betjene flere gårder.

Smalt treskeverk

På messen kunne besøkende se den største utgaven av den nye treskerserien, Ideal 9 med en 647 hestekrefters MAN på 15,2 liter. Ideal er den eneste av de store treskerne i markedet som holder seg under 3,3 meter i transportbredde, uten at dette går på bekostning av hensynet til lavest mulig marktrykk.

To rotorer, hver på 4,85 meter og med 600 mm diameter, sørger for at kornet blir skilt uten å påvirke halmkvaliteten negativt. Inntakskruer, treskejer og rotorfingre er satt opp i en «DNA-spiral» rundt rotoren for å sikre en konstant belastning på rotoren.

Tømmehastigheten er oppgitt til opptil 210 liter i sekundet. Det betyr at korntanken er på 17 100 liter kan tømmes i løpet av 80 sekunder.

Ideal 9 har en stor arbeidsbredde, men holder seg under 3,3 meter transportbredde på vei selv med 800-hjul foran. Korntanken rommer hele 17 100 liter.

Justerer treskeverket automatisk

Tresking er sesongbetont, og skurtreskeren er laget for at den skal jobbe kontinuerlig over lengre perioder. Den er enkel i drift, daglig vedlikehold tar bare 15 minutter og oljeskift trengs kun etter 500 timer.

Den er ikke en nybegynnermaskin, og sjåføropplæring er nødvendig. De som skal betjene denne må blant annet lære seg IdealHarvest, systemet som automatisk justerer treskeverket etter hvert som man kjører. Dette gjøres ved hjelp av kameraer og 52 sensorer som hele tiden overvåker massen som går gjennom treskeren.

Et annet tiltak for økt brukervennlighet er automatisk tilkobling av alle hydrauliske, mekaniske og elektriske koblinger mellom treskeren og skjærebordet. Når skjærebordet er hektet på treskeren trykker sjåføren bare på en knapp inne i førerhuset, så kobles alt til og er klart til bruk.

Paralevel funksjonen sørger for avvatring. Den vinkler hjulene og kan korrigere for opp til 14 % helning. Den kan også utstyres med belter for å operere på myk grunn.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen