Aske fra Estland blir til nytt råstoff med negative klimautslipp

Tarkett og Ragn-Sells kunngjør har inngått et langsiktig samarbeid for å utvikle mineralfyllstoffer med negative karbondioksidutslipp innen 2025. Det nye fyllstoffet vil utvinnes av aske fra Estland, og brukes i vinylgulv. I prosessen vil det bindes mer karbondioksid enn det slippes ut.

De siste 50 årene har Estland produsert energi gjennom omfattende forbrenning av oljeskifer. Som et biprodukt av prosessen er det dannet aske, og mer enn 600 millioner tonn er deponert i østre Estland, hvor det utgjør en miljøbelastning. Miljø- og gjenvinningsselskapet Ragn-Sells har utviklet en patentert teknologi som omdanner denne asken til kalsiumkarbonat, eller kalk. Kalk benyttes som mineralfyllstoff i en rekke produkter, og i dag utvinnes dette ofte fra store kalkbrudd.

Tarkett produserer vinylgulv for private og offentlige miljøer ved flere fabrikker i Europa, blant annet i den svenske byen Rönneby. Selskapet jobber med sirkulær økonomi som en sentral strategi, og anstrenger seg for å redusere klimaavtrykket sitt ved å bruke gjenvunnet råvare. Alle vinylgulv inneholder fyllstoff, og Tarkett bruker hundretusener av tonn med slike råvarer hvert år.

Kaliumkarbonatet som utvinnes i Ragn-Sells prosess kan bidra til å øke andel gjenvunnet råvare i Tarketts vinylgulv.

I Ragn-Sells´ patenterte prosess tilsettes og bindes karbondioksid i fyllstoffet, noe som gir et negativt karbondioksidavtrykk. Fordi Tarkett sine vinylgulv har lang levetid og er gjenvinnbare, vil karbondioksidet bindes over lang tid. Fyllstoffene gulvprodusenten bruker i dag har allerede lav klimapåvirkning, men det nye materialet forventes å ha et negativt karbondioksidavtrykk på – 0,4 kg CO2-ekvivalenter per kg. Dette vil bidra til å redusere bedriftens samlede klimaavtrykk.

Mot en sirkulær omstilling

Samarbeidsprosjektet gir samtidig en mulighet til å erstatte store mengder jomfruelige råvarer med gjenvunnet materiale, et viktig steg i retning mot en sirkulær omstilling. Tarkett har som mål for sine produkter at de innen 2030 skal inneholde minst 30 prosent gjenvunnet materiale.

– Vår levemåte i dag er basert på en uholdbar bruk av naturressurser, sier Pär Larshans, bærekraftsjef i Ragn-Sell.

– Ragn-Sells mål er å returnere flere av de ressursene vi allerede har tilbake i syklusen. For å klare dette må vi samarbeide med andre selskaper i verdikjeden. Tarkett er et utmerket eksempel på et selskap som deler vår visjon og vårt engasjement, og vi gleder oss veldig til å utvikle samarbeidet, sier Larshans.

Den nye råvaren som utvinnes binder CO2, og bidrar til å senke klimaavtrykket som Tarkett sine gulv etterlater.

– Takket være dette prosjektet får vi muligheten til å produsere gulv med råvarer som bidrar til sanering av miljøet i Estland, og som også binder karbondioksid. Som et resultat vil vinylgulvene våre ha et lavere karbondioksidavtrykk, og bestå av en større mengde gjenvunnet materiale. Dette er akkurat den typen innovativt og langsiktig samarbeid som vi tror vil bane vei for et sirkulært og karbondioksidnøytralt samfunn, sier Arnaud Marquis, Group Sustainability Officer i Tarkett.

Toppbilde: Hauger av aske i Estland kan omdannes til CO2-negativt fyllstoff for vinylgulv gjennom et samarbeid mellom Tarkett og Ragn-Sells.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen