Autonom glider kartlegger fiskens bevegelser rundt Hywind

På oppdrag for Equinor har Akvaplan-niva brukt en autonom seilbøye for å kartlegge fiskens tilstedeværelse og biomassemengde rundt havvindparken Hywind Scotland.

Drevet av vind og sol reiste glideren alene fra Bergen til vindparken like utenfor kysten av Peterhead i Skottland. Der brukte den akustiske sensorer for å kartlegge fiskens tilstedeværelse og biomassemengde. Seilbøyen, som drives av Akvaplan-niva, er utstyrt med Simrad bredbånd ekkolodd (WBT mini EK80) for å identifisere voksenfisk. Equinor håper resultatene vil gi ytterligere innsikt i samspillet mellom flytende havvindparker og livet i havet.

Lærer om samhandling med livet i havet

Flytende havvind åpner nye markeder med dypere kystlinjer, slik at landene får tilgang til hjemmedyrket fornybar energi. Equinor ønsker vi å bruke Hywind Scotland så mye som mulig til å gjennomføre studier, lære og dele informasjon om hvordan understrukturene samhandler med livet i havet.

– Det er flere fordeler ved å bruke et autonomt fartøy ved kartlegging av et område for fiskebiomasse. Sikkerhetsrisikoen for personell reduseres til null, det er ingen CO2-utslipp, og den kan reise kostnadseffektivt over lange avstander ettersom det ikke er behov for støttefartøy. Under dagens omstendigheter hadde det ubemannede fartøyet også fordelen av å bli fritatt fra karantene, sier Beate Myking, SVP Renewable Solutions i Equinor.

– Denne studien var spesielt spennende fordi en autonom glider aldri har blitt brukt til å kartlegge biomasse i en havvindpark før. I tillegg til de stedsspesifikke resultatene, håper vi prosjektet baner vei for andre autonome studier på tvers av industrien. Det vil bli stadig viktigere etter hvert som vindparker bygges lenger fra land, sier Myking.

I tillegg til ekkoloddet er seilbøyen utstyrt med en temperatur- og saltholdighetssensor sammen med en fluorescenssensor. Dette muliggjør måling av fluorescens i klorofyll, noe som er god indikator på tilstedeværelsen av en flora, og derfor mattilgjengelighet til dyreplanktonet som ofte spises av fisk.

Seilbøyen ble sjøsatt utenfor Bergen. Med sol- og vindkraft seilte den på egenhånd til Hywind havvindpark utenfor Skottland.

Kommuniserer via satellitt

For å sikre en jevn reise ble seilbøyen forhåndsprogrammert med en oppdragsplan, inkludert vindturbinenes posisjoner for å unngå kollisjoner. Den kommuniserer til land via satellitt, noe som betyr at den kan utplasseres fra land uten bruk av et eget fartøy. Med GPS kunne den spores gjennom hele reisen, noe som tok omtrent tre uker totalt hver vei. Data ble samlet inn i 30 dager på lokasjonen.

Akvaplan-niva vil nå analysere dataene, og Equinor vil bruke dem til å øke forståelsen om bestandene av fisk rundt vindparken. For å komme videre med utviklingen av flytende havvind samler Equinor all slags informasjon fra den opprinnelige flytende vindparken Hywind Scotland, inkludert en studie i samarbeid med Marine Scotland om sikre fiskemetoder samt en e-DNA-studie i samarbeid med NORCE Research.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen