Byggeprosessene blir bedre med digitalisering

Byggtjeneste har lansert et prosjektverktøy som samler informasjon om produkter både innen bygg, VA/VVS og elektro fra alle leverandører og underentreprenører.

– ProsjektDok vil lette dokumentasjonsarbeidet og dermed bedre kvaliteten i byggeprosessen, sier adm. dir. Halvard Gavelstad i Byggtjeneste AS.

Denne uken presenterte Byggtjeneste sitt nye verktøy for digitalisering og effektivisering av verdikjeden i byggenæringen. ProsjektDok gir full kontroll i hele prosjektets livsløp gjennom digital overvåkning av kjøp og leveranser i prosjektet.

– Det er økende krav til dokumentasjon i byggebransjen, og verktøyet vil bidra til å etablere digitale stoffkartotek. ProsjektDok tar blant annet for seg produktenes miljøegenskaper, innemiljø, livtidsløp, sier Rupert Hanna, leder for digitale tjenester og BIM i Byggtjeneste AS.

Et samhandlingsverktøy

Gavelstad, som i mange år satt ved roret i Bygg Reis Deg, mener det er et sterkt behov for etsamhandlingsverktøy for de ulike aktørene i bransjen. Med ProsjektDok skal entreprenøren ha tilgang på kvalitetssikrede produktdata fra produsentene gjennom bransjedatabasene NOBB, EFO og NRF. Handelstransaksjoner skal automatisk generere dokumentasjon for varer innen bygg, elektro, VA og VVS. Byggtjeneste har inngått avtaler med Elektroforeningen (EFO) og Norske Rørgrossisters Forening (NRF) for å nyttiggjøre deres databaser.

ProsjektDok ble presentert av adm. dir. Halvard Gavelstad – Byggtjeneste AS (f.v.), Rupert Hanna – leder for digitale tjenester i Byggtjeneste AS, John Karlsen – styreleder Byggtjeneste og adm. dir. i Glava og Saint-Gobain Byggevare AS, samt Sofie Sarre Ramstad fra EcoOnline AS. (Foto: Eirik Iveland)

I pilotperioden har entreprenørselskapene NCC, Kruse Smith og Backe Oppland vært viktige samarbeidspartnere. EcoOnline har levert digitalt stoffkartotek og Logiq har vært en sentral partner innen transaksjoner og Norconsult har bidratt med Breeam-NOR-kompetanse

– For god samhandling er det optimalt at alle er med. Vi mener å ha laget et verktøy somer intuitivt i bruk – også for underentreprenører som ikke bruker så mye data, hevder Hanna.

– Selv om ProsjektDok har et enkelt brukergrensesnitt er det fremdeles en rikdom av data som er tilgjengelig i systemet. Den informasjonen du trenger ligger der, sier han.

Kontroll på kjemikaliene

ProsjektDok inkluderer et detaljert, lovpålagt stoffkartotek som gir varslinger om prosjektets kjemikalier på en oversiktlig måte. Stoffkartoteket oppdateres i sanntid. Verktøyet gir beskjed om behov for risikovurdering og substitusjon. Byggtjeneste bruker sin strategiske partner EcoOnline AS som leverandør for stoffkartoteket.

– ProsjektDok har direkte varsel om det er et produkt som ikke tilfredsstiller prosjektets miljøprofil. Eventuelt må planlagte produkter byttes ut, sier Hanna. –Det kan være åtte kjemikalier som må vurderes. Da kan det komme opp at tre av dem må byttes ut for å få Breeam-poeng. Og det er da kjemikalier man ikke ønsker å ha i bygget, sier han.

Man kan bli eksponert for mange kjemikalier på en byggeplass. EcoOnline har Nordens største database for dokumentasjon av kjemiske produkter. (Ill. EcoOnline)

Økende elektronisk utveksling

Gavelstad tror næringen vil se mye mer bruk av EDI (Electronic Data Interchange), hvor standardiserte formater utveksles elektronisk. Han tror bransjen er moden for digitale produkter som ProsjektDok.

– Gjennom digital overvåkning av kjøp og leveranser samler ProsjektDok informasjon fra alle leverandører og underentreprenører. Dette gjøres ved hjelp av en nyutviklet Multikanal EDI-komponent, sier Gavelstad.

Når ProsjektDok nå kommer ut på markedet er det uten å være direkte kompatibelt med BIM. Men dette står på utviklingsplanen.

– Vi kan eksportere API-er fra våre databaser til andre system, slik at informasjonen blir tilgjengelig. Kundene må gjøre en jobbe for dette inn i BIM-serverne. Det blir et krav at alle aktørene i byggeprosjekter må bruke BIM, og vi vil se på dette i 2019, sier Gavelstad.

Mer informasjon på www.prosjektdok.no

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen