Digitalt museum med over én million besøkende

Verdens første heldigitale museum åpnet i Tokyo i fjor sommer og har allerede blitt en turistmagnet. Publikum blir selv en aktiv del av kunsten i det nye museumskonseptet.

teamLab Borderless er et fullskala digitalt kunstmuseum i Odaiba i Tokyo som åpnet sommeren 2018. 50 interaktive skjermer er synkronisert gjennom fem forskjellige soner. Du kan vandre gjennom risfelt, stå under en foss eller hoppe på en galakse av planeter – alt takket være illusjoner som skapes ved hjelp av 520 datamaskiner og 470 høyteknologiske projektorer. Resultatet er utrolig, futuristisk og fantastisk.

Et kunstverk blir til. Spektakulært selv under anleggsperioden Toppbildet viser hvordan besøkende kan oppleve det.

– Et besøk hit blir altoppslukende, i følge teamLabs kommunikasjonsdirektør, Takashi Kudo. – Hver dag vil være en annerledes opplevelse.

Grenseløs inngangsbillett

Bak det grenseløse museet teamLab Borderless står Mori Building, en ledende urban utvikler kjent for å støtte kultur og kunst, og teamLab – et kollektiv av selverklærte «ultra-teknologer» med kunstnere, programmerere, ingeniører, animatører, matematikere og arkitekter. De bruker digital teknologi for å uttrykke kunst, og sammen søker de å navigere en samlet påvirkning fra kunst, vitenskap, teknologi, design – og naturen.

teamLab Borderless åpnet i juni 2018, i vinter passerte museet en million besøkende. Milepælen ble markert med en seremoni der gjest nummer én million, Nikky Parker og hennes familie fra Australia, fikk et «grenseløst pass» som gir ubegrenset gratis inngang til teamLab Borderless, uten utløpsdato (kan ikke videreselges).

Det er mange uvanlige museer i verden – museer for sex, museer for iskrem, museer for hår. Men de alle er avhengige av en prøvd og testet formel: presentere (for det meste) livløse objekter på hvite vegger, på sokler eller i glass og bokser.

teamLabs Takashi Kudo og Mori Buildings Shingo Tsuji har skapt verdens første heldigitale museum.

teamLab Borderless er definitivt ikke som et tradisjonelt kunstmuseum, der regelen vanligvis er: «se, men ikke rør». Her vil du faktisk være i kunstverkene, samhandle med dem og oppleve samspill med andre besøkende. Det er et ekstraordinært konsept, og selv om du vanligvis unngår gallerier og museer kan det definitivt være verdt å sjekke ut Tokyos nye kunstmuseum.

– Det er mange skjermer og projektorer, og publikum kan selv bli del av verkene. Du beveger deg bare fritt gjennom galleriet, og deter ingen grenser mellom kunstverkene. Noen en overlapper hverandre eller smelter sammen med andre – og det er ingen riktig eller feil måte å se på dem på, sier Kudo.

Vandre, utforsk og oppdag i en grenseløs verden

Altoppslukende digitale opplevelser er relativt nytt for den etablerte kunstverdenen, men teamLab har utforsket feltet i mer enn 15 år. I museet Tokyo vil de utvikle ideer og teknologier fra sine tidligere prosjekter, med blant annet interaktive installasjoner vist i gallerier London, Sydney og Istanbul.

– Når du skaper noe er det allerede grenser. Et lerret har grenser, når du har laget en skulptur kan den ikke endres. Men digital kunst kan du alltid endre, fordi den digitale verden ikke virkelig eksisterer. Vi ønsker å bringe folk inn i våre kunstverk, sier han.

teamLab Borderless viser en samling kunstverk som danner en grenseløs verden. Kunstverk flytter ut av rom, kommuniserer med andre verk, har innflytelse, og vil noen ganger blandes med hverandre – uten grenser.

Digitalt akvarium inspirerer kreativ utfoldelse.

Museet, teamlabs første permanente utstilling i Tokyo, byr på massive 10 000 kvadratmeter labyrintise gulvplass. Ordet «Borderless» uttrykker museets mål om å rive ned grensene mellom «en kunst og en annen,» «mellom kunst og besøkende» og «mellom seg selv og andre» ved å gi besøkende muligheten til selv å bli en del av kunsten. Mori Building og teamLab håper at deres banebrytende museum vil inspirere folk til å skape nye, opplyst verdier og nye, innovative sosiale rammer.

Ifølge en spørreundersøkelse er besøkende unge, eldre, familier – og en av tre er fra andre land enn Japan. Videre svarte halvparten av de besøkende fra utlandet at de «kom til Tokyo for å se dette museet.»

En besøkende sa: «Jeg lærte om museet gjennom SNS, og jeg ønsket å oppleve denne vakre verden som jeg aldri før hadde sett. Jeg reiste hit med forloveden min og mine foreldre. Jeg hørte at kunstverket endres med årstidene, så jeg vil bruke Borderless Passport for å gå mange ganger!»

Bli med på en liten museumstur.

Fremtidsrettet turistmagnet

Mori Buildingarbeider aktivt for å integrere kunst i byer, deriblant ved oppsetning viktige kulturelle aktiviteter. Som selskapet ser det trenger byer livsviktig kultur og kunst å utvide deres magnetiske kraft til å tiltrekke kreative mennesker og bedrifter fra hele verden.

teamLab har satt seg som mål å utforske et nytt forhold mellom mennesker og verden gjennom kunsten. Kollektivet ønsker å frigjøre kunst fra fysiske begrensninger og overskride grenser i dagens samfunn. Grensen mellom teknologi og kreativitet blir mindre klar.

Sammen har Mori Building og teamLab skapt en unik destinasjon som tar opp Tokyos magnetiske tiltrekningskraft i årene fremover. Kudo mener at den digitale produksjonen ikke er noe annerledes enn andre kunstneriske prosesser.

– Vi mener dette er godt håndverk. Vi er kreatører og tror på å oppleve noe som kan endre vår måte å tenke på, våre verdier. Vi vil lage noe som kan gi oss drømmer og håp for fremtiden. Vi vet ikke om det vi skaper er kunst eller ikke – kanskje det blir avgjort om 100 år. Men vi prøver å skape noe vi tror på, sier Kudo.

Hvis du planlegger et besøk kan du se Komplett guide til teamLab Borderless på You Tube.

Kreditering: Bilder fra utstillingen på MORI Building DIGITAL ART MUSEUM: teamLab Borderless, 2018, Odaiba, Tokyo
© teamLab. teamLab er representert av Pace Gallery.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen