Godt år for maskinsalg

2018 har vært et godt år for MGFs medlemmer. Flere grupper hadde sitt nest best år noensinne, for Anleggsmaskiner var det All time high.

– Vi hadde møte med Kompressorgruppen denne uken. De kunne melde om en økning på 3,2 % fra 2017, og sitt nest beste år noensinne, sier fagsjef Njål Hagen i MGF.

For Gaffeltruck og trebearbeiding var 2018 det nest beste året i statistikkene, bare slått av 2007. – Gaffeltruckgruppen melder om spesielt bra salg på motvekt, støtteben og plukk, sier Hagen.

– Våre medlemmer leverer mye til trebearbeidende bransje, særlig for produksjon av vinduer og trapper. Mye produksjon har vært satt ut til andre land, men nå melder flere at de tar produksjonen hjem igjen.

Forhandlere av verktøymaskiner melder om oppgang etter et par vanskelig år. 2017 og 2018 viste fremgang og 2019 tegner til å bli enda bedre. Men her mangler det tall, man er ikke helt enige om hvordan statistikken skal presenteres.

MGF kan fortelle om et godt år for maskingrossostene. Her fra arbeid med Harstadpakken. (Foto: Statens vegvesen)

Anleggsmaskingruppen har hatt et strålende år. For andre, tredje og fjerde kvartal i 2018 ble det satt rekorder, i alt ble det solgt 5012 anleggsmaskiner. Man trodde ikke man ville overgå rekordåret 2017, men det ble økning på 4,8 %.

– Dette er over 800 maskiner fler enn i 2007. Vi ser at minigravere går ned, noe som blant annet skyldes en sen vår. På den positive siden er ble det solgt tre beltelastere, det et produkt som ikke omsettes hvert år, sier Hagen.

Bransjestandard for HK-fester

MGF har vært med å utvikle en bransjestandard for HK-fester med sikkerhetsanordning. Noen ulykker i fjor, også alvorlige, har satt fart på arbeidet. Et utkast er presentert, men de er ikke helt i mål.

– Vi kan forhåpentligvis presentere standarden i løpet av første kvartal, sier Tone Lindberg Grøstad, direktør i MGF. – Våre medlemmer forplikter seg til kun å levere HK-fester som har sikkerhetsanordning. Det gir en garanti for kundene at hvis de kjøper av MGF-medlemmer så er dette på plass.

I Norge er det færre enn 50 elektriske maskiner til å flytte masse med i. Denne el-dumperen går i et sementverk i Sveits og har en 4500 kg tung batteripakke. (Foto: Andreas Sutter/eMining)

Utslippsfrie anleggsplasser

MGF har engasjert seg en del i å skape utslippsfrie anleggsplasser. De er med i flere komiteer og utvalg, blant andre Grønn Anleggssektor.

– Vi vil bidra til å informere om hva som finnes av utslippsfrie maskiner, men det er ikke alltid forhandlerne, altså våre medlemmer, har denne informasjonen tilgjengelig, sier Grøstad.

– Et annet punkt er riktig bruk av de maskinene de har i dag. Vi informerer om godt vedlikehold, eventuelt modifikasjoner og hvilken teknologi som passer. Dessuten må finansieringsordningene bli bedre. Utslippsfri maskiner er fremdeles dyrere, og det bør gis støtte ikke bare til de første maskinene de kjøper, mener Grøstad.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen