Polen kan bli en av Norges beste industripartnere

En av Stavangers kanskje mest interessante «oljehemmeligheter» kan være det polskeide oljeselskapet PGNiG Upstream Norway. Ikke fordi det 35 medarbeider store selskapet er så stort lokalt, men fordi er heleid av det polske konsernet PGNiG.

Hvem i Norge har hørt om PGNiG, et selskap som årlig omsetter for nær 50 milliarder kroner? Et selskap som ikke utelukker en fremtid blant de store på norske sokkel, skal vi tro lederen for deres heleide norske selskap, Maciej Zwierzchowski.

Polen, et fremtredende land innen oljebransjen? Er tiden innen til å tenke nytt om Polen og norsk industrisamarbeid? «Industri i Norge» våger seg på spørsmålene og lar våre lesere komme med svarene.

«Industri i Norge» møtte Zwierzchowski og en mengde andre polske næringslivsfolk da Norsk-Polsk Handelskammer samlet polske og norske næringslivsfolk til et førjulsseminar. Et seminar som samlet fullt hus og vel så det i den polske ambassadens lokaler i Uranienborg Terrasse i Oslo.

Handelskammeret har i mange år jobbet meget hardt for å bygge næringsrelasjoner, ut over billig arbeidskraft mellom Norge og Polen. Skal vi måle etter oppmøtet på dette seminaret kan det se ut til at de har lykkes, og det over all forventning for dem som inntil nå har tenkt billig arbeidskraft og bra arbeidsmoral der business med Polen står på agendaen.

For under seminaret var det alt annet enn billig arbeidskraft som sto i sentrum. Her var det high-tech og muligheter som sto i kø.

Noe som ble understreket overfor «Industri i Norge» av IT-utviklingsselskapet Jazzy Pros administrerende direktør Błażej Wojtyła. Han kunne fortelle at reisemuligheter og flytting nå har gjort at prisene på gode folk har gått mye opp også i Polen, og at de polske selskapene derfor prismessig ikke er like konkurransedyktige som før. Men de tar det igjen på hva de leverer. Noe som vises med all mulig tydelighet når man ser selskapet case-studier og referanseliste.

PGNiG Upstream Norway var bare et eksempel på hvilke muligheter som finnes for norske selskaper som kjenner sin besøkelsestid når sjansen er der. Besøkelsestid fordi vi også snakker om et land med et utdannelsessystem som kan synes å gå utenpå det meste av hva vi har, spesielt innen realfag. Hva er industrien uten dyktige realfagspesialister?


Leder for Norsk-Polsk Handelskammer i Norge er Ewa Danela Burdon. Her med adm. dir. og grunnlegger Arthur Lewandowski i det meget innovative IT-selskapet Multibook.one. De har utviklet en meget interessant og fleksibel løsning for digitale bøker.

Handelskammeret har fått med seg den polske ambassadøren Iwona Woicka–Żuławska på sin satsing for økt norsk-polsk industri- og næringssamarbeid. Hun innledet seminaret, før handelskammerets leder Ewa Danela Burdon i sitt innledningsforedrag pekte på kulturforståelse som et vesentlig poeng for å lykkes. Hun sa rett ut at «kultur spiser strategi til lunsj». Man må med andre ord snakke samme språk for å kunne kommunisere, og det gjør man ikke om man hører noe annet enn hva som blir sagt.  Kulturell bakgrunn og forståelse er hva som gir referanse til ordene, og dermed mening.

Programmet var ellers temmelig omfattende under førjulsseminaret. Det meste var der, fra GAZ-SYSTEM S.A og utvikling av naturgass i den såkalte CEE regionen (Sentral og Øst Europa), via modulære byggeløsninger fra Unihouse til å få høre om hva forretningsadvokater som Codex Advokat kan tilby av hjelp for dem som vil etablere seg i Norge.

«Industri i Norge» vil følge opp industrisamarbeid mellom Norge og Polen i tiden fremover, på linje oppfølging av andre spennende muligheter for utvikling av industrien via partnerskap over landegrensene. Hele Baltikum og flere land i blant annet Asia er også fulle av muligheter. Noe du i tiden fremover skal finne mye god informasjon om via «Industri i Norge» portalen.

Bilde på topp: Maciej Zwierzcowski leder PGNiG Upstream Norway i Stavanger.

(«Industri i Norge» sin redaktør er styremedlem i Norsk-Polsk Handelskammer).

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen