Verdens største event for urban endring er i gang

Urban Future Global Conference har åpnet , som del av programmet for Oslo som europeisk miljøhovedstad. Europas største arena for og om bærekraftige byer serverer 300 foredragsholdere.

Byer er nøkkelen til en bærekraftig fremtid på planeten vår. Massive endringer er nødvendige for å bekjempe klimaendringer og sosiale ulikheter. Hittil har teknologiske løsninger fått mest oppmerksomhet. Men hva med driverne som kjemper for at forandring skal skje?

22.–24. mai samler Urban Future CityChangers fra hele verden i Oslo. Det er personer som aktivt, lidenskapelig og effektivt gjør byene mer bærekraftige. FutureBuilt er medarrangør av konferansen, som er et av hovedarrangementene under Oslo Europeisk miljøhovedstad.

Urbanisering driver bærekraftig utviklingen

Tidligere leder i Natur og Ungdom, 18 år gamle Gina Gylver hadde tatt toget fra sin studentby Madrid til Oslo for å lede åpningen av konferansen. Siden hun var 12 år gammel har hun kjempet for å gjøre Oslo til en grønnere by på mange felt.

Har det noen betydning at ett land eller én by tar mer bærekraftige valg? Gylvers innstilling er at klimaendringene ikke tar høyde for landegrenser eller rettferdighet, og at våre handlinger skaper ringvirkninger over hele verden.

– Ofte får vi høre hvordan det kan og bør bli. På denne konferansen skal vi få høre fra mange engasjerte mennesker nøyaktig hva det faktisk har gjort, og hvordan dette har bidratt til endringer, sa Gylver.

– Klimaendringer kjenner ingen landegrenser, sa Gina Gylver som var åpningens konferansier.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sa at når det gjelder klimaendringer er byene en stor del av problemet – men også det beste stedet for å gjøre noe med det. Mange kloke hoder kommer sammen slik at urbaniseringen blir en driver i å utvikle mer bærekraftige samfunn.

Klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen (V) sa at regjeringene ikke bare måtte delta, de må lede an i utviklingen. Han viste til hvor alvorlig global oppvarming er, men også at det er mulig å gjøre noe.

Mange gjør faktisk noe

Urban Future Global Conference samler mange som ønsker å gjøre en forskjell. Og mange som fått til endringer i en mer miljøvennlig retning i byer over hele verden. Albina Ruiz-Ríos fortalte om hvordan hun i mer enn 30 år har jobbet med initiativ og prosjekt for å transformere problemer med søppel til forretningsmuligheter. Hun har grunnlagt Ciudad Saludable og er i dag er hun viseminister i Perus miljødepartement.

Urban Futures grunnlegger og direktør Gerald Babel-Sutter under UFGC 2018 i Wien. Nå er arrangementet i gang i Oslo. (Foto: Eirik Iveland)

Også Andrew Steer viste til alvorlige problemer og store muligheter. Han er CEO i World Resources Institute og Verdensbanken spesialutsending når det gjelder klimasaker. Blant en rekke andre ting. Ifølge Steer vil ti trær som plantes i en by gjøre at du føler deg 7 år yngre. – Vegetasjon i byene er bra for klimaet, men det er også bra for samfunnsøkonomien, sa Steer.

Urban Futures initiativtaker Gerald Babel-Sutter har jobbet lange dager inn mot åpningen av konferansen, men når han møter inspirerte CityChangers fra hele verden skjønner han hvorfor.

– Det er givende å treffe folk som har møtt problemer med innstillingen: Dette må vi gjøre noe med – jeg setter i gang, sa Babel-Sutter.

Toppbilde: Oslos ordfører Marianne Borgen, Gerald Babel-Sutter, Birgit Rusten fra FutureBuilt and HKH. kronprins Haakon deltok på åpningen av Urban Future Global Conference i Folketeateret i Oslo i dag. (Photo: Geir Anders Rybakken Ørslien)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen