Betongtavlen 2018 til Bukkekjerka

I juni 2018 åpnet Statens vegvesen den nye attraksjonen Bukkekjerka, langs Nasjonal turistveg Andøya. Det elegante anlegget gikk til topps i Betongtavlen 2018.

Rett sør for Børvågen langs Nasjonal turistveg Andøya ligger fjellformasjonen Bohkegeargi; et fredet samisk kulturminne der naturen har bygd både alter og prekestol. I førkristen tro var plassen et hellig sted, der samer ofret til gudene. De siste 50-60 årene er det her blitt holdt en årlig friluftsgudstjeneste.

Det er ramper og trapper som tar opp terrenget i begge endene og som leder videre mot åpent hav. (Foto: Morfeus AS arkitekter/Caroline Støvring)

Storslagen utsikt fra do

Betongen i hele turistveiprosjektet er utført med lyst tilslag slik at overflatene framstår som en frisk balansert kontrast til grå steiner og grønne enger. Hoveddelen av prosjektet er rasteplassen langs veien. Dette er et langstrakt anlegg hvor et utstøpt betongmassiv med varierte skrå flater megler fint mellom veien og den sårbare naturen på nedsiden.

Anlegget består av ulike elementer som ligger spredt i landskapet: Parkering og servicefunksjoner, en bålplass i fjæra, en frittstående sittebenk, rasteområder, stier, og en klopp som viser vei ut mot fyrene. Det gjennomgående formspråket for arkitekturen er brettede betongflak, med inspirasjon fra de taggete, stedlige fjellformasjonene.

Serviceanlegget speiler fullstendig betrakteren og den ville naturen rundt. (Foto: Morfeus AS arkitekter/Caroline Støvring)

Servicebygget har enveisspeil så en usjenert kan nyte utsikten over storhavet til tinderekken i nord. Fra utsiden reflekterer vinduene landskapet, og bygget i stål speiler omgivelsene. Det er svært elegant utført i blankt polert syrefast stål og enveis glass uten karmer eller omramminger, kun tynne skjøter slik at det framstår som alt og ingenting. Det både kontrasterer og kopierer naturen. Og her kan man sitte trygt på do og se rett ut fra gulv til tak og videre ut i havet mot nord uten at noen ser inn. Hele veggen er i glass, men stoler man ikke helt på det kan man sette spenning på glasset slik at det diffuseres. En helt utrolig effekt og et dristig grep.

Begeistret jury

Juryen endte i år opp med 6 sterke finalister som på hver sin måte viser spennet i bruk av betong. Flere av prosjektene har svært komplekse problemstillinger som utfordrer både ingeniører og arkitekter.

– Det sier seg selv at det er en komplisert jobb for juryen å vurdere så mange ulike kandidater for å plukke ut den som utmerker seg å være den beste. Det var svært hard kniving i toppen blant de seks finalistene men totalt sett er det Bukkekjerka som på den beste måten har tilfredsstilt juryens kriterier og gitt oss størst begeistring. Dette flotte anlegget vinner derfor Betongtavlen, sier juryleder Jan Eldegard Hjelle.

Serviceanlegget sett ovenfra. (Foto: Morfeus AS arkitekter/Caroline Støvring)

Juryen mener Bukkekjerka på en forbilledlig måte viser hvordan naturens form kan kompletteres av menneskeskapt form i betong utført på et teknisk og estetisk svært høyt nivå. I begrunnelse heter det blant annet:

Morfeus AS arkitekter har komplettert Bukkekjerka. Det har de gjort på en svært elegant måte med en samling av ekspressive skulpturelle brettede betongflak som henger sammen og spiller sammen med det enorme sceneriet på stedet. Det er sjelden man får en slik mulighet til å leke med fri form som i denne oppgaven. Det er tatt utgangspunkt i de vakre taggete nordnorske fjellene, men med stor respekt. Det er kun addert. Betongflakene bukter og folder seg helt presist, alt langs rette linjer, bare så vidt forbi, ved siden av eller over naturens egne former. Prosjektet er nok et fantastisk turistveiprosjekt i betongsamlingen til Statens vegvesen

Betongtavlen deles ut av Norsk Betongforening og er en utmerkelse som gis til byggverk i Norge hvor betong er anvendt på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte.

Toppbildet: I Bukkekjerka er det mye betong og en elegant detaljering i overgangene mot det eneste andre materialet som er de speilende overflatene. (Foto: Morfeus AS arkitekter/Caroline Støvring)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen