Boeings flyvende bil tar av

Boeing Co har klart å få sin prototypen flygende bil til å sveve i luften. En kort tur, men et viktig skritt mot å revolusjonere urbane transport.

Verdens største flytilvirker konkurrerer med erkerival Airbus SE og mange andre bedrifter å introdusere små selvflygende biler som kan ta av og lande vertikalt. Satsingen som er drevet både av interesse for autonom teknologi og frustrasjon over endeløse rushtidskøer, kan føre til store endringer i romfartsindustrien i det neste tiåret.

Boeings 30 fot lange fremkomstmiddel er dels helikopter, dels drone og dels et fly med fast vinger. Det letter et par meter over bakken og foretok en myk landing etter mindre enn ett minutt i luftbåren tilværelse ved en flyplass i Virginia, USA.

– Slik ser revolusjonen ut, og det er på grunn av autonomi, sa John Langford, president og adm. dir. i Boeings datterselskap Aurora Flight Sciences, i en pressemelding.

Samarbeider for å få bilene opp i lufta

Boeing samarbeider med startup-selskapet SparkCognition Inc. og U.S. Federal Aviation Administration for å utvikle et trafikk-styringssystem for tredimensjonale motorveier. De jobber også med regulatorisk rammeverk for å sikre at bølger av autonome kjøretøy kan summe trygt rundt bygninger.

Boeing kjøpte Aurora Flight Sciences i fjor for å øke takten i utviklingen av en flåte autonome flyvende kjøretøy. Gjennom Aurora samarbeider Boeing også med Uber Technologies om tjenester for flyreiser, som etter planen skal bli tilgjengelig for bestilling via smarttelefoner rundt 2023.

Boeing mål er å oppnå en rekkevidde 80 km med flygende biler som kan frakte to til fire passasjerer. Det er planlagt tester senere i år med en varebil-versjon som kan ta pakker på opp til 230 kg.

I følge Boeing kan»on-demand autonom lufttransport» se omtrent slik ut. (Foto: Boeing)

Det er flere konkurrenter, som Airbus  som sier de allerede har gjennomført flere testflyturer. Volocopter har testet dronedrosjer som ligner små helikoptre drevet av 18 rotorer, mens AeroMobil kommer med et limousinkonsept som kan transformeres til et fly med faste vinger.

Vertical Aerospace har som mål å tilby korte inter-city flights i årene som kommer med et bemannet fly som kan frakte flere passasjerer.

– Fremtidens mobilitet – det å flytte varer og folk – den skjer nå. Og utviklingen kommer til å akselerere de neste fem årene, og tempoet vil øke enda mer etter det, mener Dennis Muilenburg, styreformann og konsernsjef i Boeing.

Toppbilde: Boeing demonstrer sin prototype på autonom passasjer-luftkjøretøy (PAV) i Virginia, USA, i januar 2019. (Foto: Boeing)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen