Helsinkis nye metrostasjoner vant lysprisen

Helsinki metrostasjoner ble kåret som vinner av Nordic Lysing Design Award 2020 under et live Facebook-event i mai.

Jury sier at lyssettingen er en vel-integrert del av arkitekturen. Det er stor variasjon mellom de ulike stasjonene, samtidig er hver stasjon en tydelig del av et helhetlig konsept.

Tverrfaglig samarbeid

Helsinki metrosystems utvidelse vestover (Länsimetro) åpnet høsten 2017, og ga en forlengelse av metro nettverket fra Helsinki til nabobyen Espoo. Den 14 km lange utvidelsen har åtte nye metro stasjoner.

Hver stasjon has sin egen identitet som er skapt gjennom en synergi av arkitektur, kunst og lys. Lyssettingen av stasjonenes publikumsområde er designet av VALOA design, lys-installasjonene er laget av Tommi Grönlund & Petteri Nisunen og Lysing Design Collective med Helin & Co Architects.

– Prosjektet er svært innovativt – dette er ikke typiske metrostasjoner. Men de er visuelt holdbare. Vi tror disse miljøene også vil fremstå som hyggelige og minneverdige over tid, sier juryleder Ourania Georgoutsakou.

– Prosjektet har vært et utmerket eksempel på god samhandling mellom ulike områder av byggebransjen og mulighetene samt for å integrere lyssetting i arkitektur. Det er flott å se at sluttresultatet blir verdsatt, sier lysdesigner Marko Kuusisto fra VALOA design.

Bare hederlig omtale

De fem nordiske landene konkurrerte om å vinne Nordisk Lyspris 2020 med to bidrag hver. Fra Norge var undervannsrestauranten Under og Holmestrand stasjon nominert.

For Under er den store glassfasaden og havet utenfor rommets største lyskilde. Belysningen  er nennsomt integrert i stoffhimlingen og lyskildene oppleves usynlige. Dette ivaretar utsynet mot havbunnen, og sjenerende refleksjon er unngått.

Lysstyring lar belysningen skifte rolig, evig skiftende og dynamisk i takt med havet og tilpasser seg rommets bruk. Snøhetta er arkitekt for bygget, mens Lys Bureau har stått for lysdesign.

Undervannsrestauranten Under i Lindesnes ble nominert sammen med Holmestrand stasjon. (Foto: Tomasz Majewski)

Man har belyst de riktige delene i Holmestrand stasjon. Det er lys der en trenger sikkerhetssone og det er ikke i tvil om hvor du skal gå. Lyset er gjemt men samtidig ser det lyst ut i luften rundt og godt vertikalt lys gjør det lett å se hvem du møter i området. Her er Rambøll Norge AS ansvarlig for lysdesign, arkitekt er Gottlieb Paludan Architects.

Toppbilde: Tommi Grönlund & Petteri Nisunen  har stått for lysdesignen på Keilaniemi metrostasjon. (Foto: Petri Vuorio)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen