Investerer 110 millioner kroner i utslippsfritt

Ramirent har som mål om å bli fossilfrie innen 2023. Hittil i år har selskapet mottatt, eller gjort bestillinger, av produkter og maskiner for over 110 millioner kroner derav hele 98 prosent er utstyr som ikke genererer utslipp.

Anlegg: – Ramirent har iverksatt bærekraftig praksis gjennom hele vår verdikjede. Vi ønsker å tilby løsninger som er bra for miljøet samtidig som det sikrer bedre økonomi og effektivitet i byggeprosjekter. Vi bygger derfor nå opp en bærekraftig utstyrsflåte med tanke på energi og ressurseffektivitet, livstid og forebygging av forurensning, forteller adm. dir. i Ramirent Norge, Fredrik Brandal.

Brandal påpeker at det langsiktige målet er nullutslipp, og det første delmålet er at selskapet skal være fossilfritt innen 2023.

– Det betyr at vi i løpet av 2023 har gjort vårt siste innkjøp av ordinært drivstoff og ellers bruker fossilfritt drivstoff på maskiner som ikke er nullustlipp-maskiner. Vi er allerede godt i gang. Hittil i år har vi mottatt, eller gjort bestillinger, for over 110 millioner kroner. Hele 98 prosent av disse bestillingene er såkalt «grønne investeringer», altså produkter og maskiner som ikke genererer utslipp, sier han.

Grønnere maskinpark

Ramirent startet prosjekt med en grønnere maskinpark for et par år siden, i dag kan selskapet tilby fossilfrie alternativ innen hele maskinparken.

– Det har jo lenge vært mange 17.mai-taler om det grønne skiftet i utleiebransjen, men betalingsviljen og handlekraften har ikke alltid vært like stor. I tillegg har det også ofte vært fokus på enkle og raske løsninger som ikke har hatt så stor samlet effekt, sier Per-Arne Eliassen, Fleet and Sourcing Manager i Ramirent.

– Vårt fokus har vært på der hvor skoen virkelig trykker på anleggplassene og på der effekten av miljøtiltakene vil være størst. Og de to store «driverne» og forurenserne er uten tvil byggtørkere, de såkalte «koko-verkene», samt de store anleggsmaskinene. Disse to segmentene står for henholdsvis 50 og 40 prosent av utslippene, sier Eliassen.

Ramirent bygger nå opp en bærekraftig utstyrsflåte med tanke på energi og ressurseffektivitet, livstid og forebygging av forurensning.

Elektrisitet og fjernvarme

Selskapet satser også tungt på en elektrifisering av mindre maskiner og utstyr, deriblant elektriske minigravere.

– Vi startet med å bygge om de byggtørkerne slik at de kunne gå på biodiesel i stedet. I tillegg stoppet vi allerede for to år siden all investering i diesel-byggtørk. Der og da føltes det som en ganske «vågal» beslutning, forteller Eliassen.

Etter den tid har alle nye byggtørkere enten vært elektriske eller så går de på fjernvarme. Men de tar ikke høyere leie for de mer miljøvennlige byggtørkerne enn vi gjorde for de gamle «koko-verkene», sier han.

De store anleggsmaskinene hos Ramirent kan alle gå på biodiesel, og målet er å maksimere levetiden på disse maskinene inntil de kan skiftes ut med helt nye og utslippsfrie varianter, når disse kommer på markedet.

Toppbilde: – Det langsiktige målet til Ramirent er nullutslipp, og det første delmålet er at selskapet skal være helt fossilfritt innen 2023, sier adm. dir Fredrik Brandal i Ramirent Norge.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen