Ny glassfiber-bru – den første av sitt slag i Norge

Glassfiber Produkter har levert ny, kjøresterk bru på Kvernaland – den første av sitt slag i hele Norge. Brua erstatter den gamle trebrua over Frøylandsbekken, og blir et mye bedre alternativ for gående, syklende og kjørende.

Beboerne ved Frøylandsbekken på Kvernaland sto ovenfor noen utfordringer. På grunn av anleggsarbeid i området blir veien stengt, noe som ville hindret utkjøringen til fylkesveien. Alle hus må kunne nås av beboerne og service- og utrykningskjøretøy.

Det er her Glassfiber Produkter kommer inn på banen.

– Vi har produsert ei bru av glassfiber, forklarer prosjektleder Magnar Stangeland. -Glassfiberen gjør at brua har lav vekt. Brua er designet for 10 tonns akseltrykk, og er sjekket for 30 tonn boggilast. I tillegg er glassfiberen vedlikeholdsvennlig og man slipper korrosjon, legger han til.

Beboerne skal bruke den nye broen for å nå fylkesveien. Men hvor skal broen være? Over Frøylandsbekken lå den gamle sykkelbrua, ei bru preget av råte og korrosjon. Tilstanden til brua var såpass dårlig at brua nå er revet. Det åpnet for en perfekt plassering til den nye glassfiberbrua.

Brua vil være en løsning på to problemer. Beboerne vil lett komme seg ut til fylkesveien, samtidig som service- og utrykningsbiler kommer til ved behov. Brua skal fungere slik fremover til den gamle veien åpner igjen. Deretter skal brua brukes av gående og syklende.

– Jeg håper beboerne på Kvernaland vil like den nye broen. Nå har de en solid og trygg bro som i tillegg er sklisikker, sier Stangeland

Broen fraktes med lastebil og heises på plass med kran.

Lett å håndtere

Bruas lave vekt gjorde det mulig å frakte den med kranbil. Ei tyngre bru ville krevd en stor kran, men den fire tonns brua ble heiset og fraktet uten problemer. Nede ved bekken tok det ikke mer enn 5–10 minutter heising før brua var på plass. Se gjerne filmen av monteringen nedenfor.

Glassfiber Produkter har brukt CNC-maskin i produksjonen av brua. CNC-maskinen bearbeider glassfiberprofilene kjappere og med stor grad av nøyaktighet.

Her kan du se video hvordan glassfiber-brua løftes på plass.

Toppbilde: En kjøresterk bru i glassfiber erstatter den gamle trebrua over Frøylandsbekken.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen