Ny tankestasjon for tungtransport i Gøteborg

Den nordiske gassinfrastrukturen utvides i Sverige med Gasums nye fyllestasjon i bydelen Tuve i Gøteborg. Stasjonen er et samarbeid med Volvo som legger til rette for overgangen til renere energi i tungtransportsektoren.

Energiselskapet Gasum åpner en ny gassfyllestasjon i Tuve i Gøteborg. Den nye stasjonen ligger ved et viktig knutepunkt for tungtransporten, i nærheten av Volvos lastebilfabrikk og havnen i Gøteborg. Stasjonen skal forsyne tunge kjøretøy med flytende naturgass (LNG) og flytende biogass (LNG), som er drivstoff med lave utslipp.

– Landtransporten spiller en viktig rolle for å få ned utslippene. I transportsektoren er gass anerkjent som et kostnadseffektivt drivstoff med lave utslipp. Vårt mål er så effektivt som mulig å øke tilgjengeligheten til gass i det nordiske markedet, sier adm. dir. Johanna Lamminen i Gasum. – Det nordiske økosystemet for gass er i rask utvikling. Vi investerer i nettverket av gassfyllestasjoner og i hele verdikjeden for gass samt i biogassproduksjon. Alt dette er nødvendig for å sikre pålitelig levering og tilgjengelighet av gass for i tråd med markedsetterspørselen.

Gass blir foretrukket i transportsektoren

Gass er i sterk vekst og i ferd med å bli det foretrukne drivstoffet i transportsektoren på verdensbasis. LNG-skip blir nå førstevalget innen sjøtransport, og flere land legger til rette for overgangen fra diesel til gass i veitransportsektoren. Derfor er behovet for et omfattende nettverk av fyllestasjoner i rask vekst. Stasjonen i Tuve er en del av Gasums nettverk av gassfyllestasjoner i Norden. Den er bygget i samarbeid med Volvo, som utvikler og produserer LNG-lastebiler.

– I dag er lastebiler som går på flytende gass det mest kommersielt bærekraftige alternativet til vanlig diesel for langtransport i Europa, sier Martin Lundstedt, adm. dir. i AB Volvo. – Med det voksende gassnettverket, også i Norden, er det nå mulig for mange kunder å bytte til mer bærekraftige logistikkløsninger med våre lastebiler som går på flytende gass. I vår egen virksomhet kan vi nå transportere førerhus til Volvo-lastebiler fra Umeå til Tuve i en bærekraftig logistikkjede, der biogass er en viktig komponent, forklarer han.

Gass er i ferd med å bli det foretrukne drivstoffet i transportsektoren på verdensbasis. (Foto: Gasum)

Tankstasjonen, som ligger nær Gøteborgs havn, gjør det enda mer aktuelt for tungtransport å bytte til renere energi. I dag er det allerede over 170 LNG-lastebiler i bruk i Sverige, og antallet stiger i takt med utvidelsen av stasjonsnettverket og ulike insentiver for lavutslippsløsninger.

– Vi er glade for samarbeidet med en bransjeleder som Volvo i byggingen av den nye stasjonen i Tuve. Havnen i Gøteborg er blant de største havnene i Norden. Gjennom den er det mye import og eksport hver eneste dag. Nå kan vi endelig tilby logistikkselskapene en enkel måte å redusere utslippene på, sier Mikael Antonsson, Director Traffic, Gasum Sweden.

Klimamålene øker etterspørselen etter lavutslippsdrivstoff

Overgangen til renere energi skyter fart i takt med Sveriges aktive arbeid for å nå nasjonale og europeiske klimamål. I henhold til den nye EU-forskriften må de gjennomsnittlige CO2-utslippene fra nye tunge kjøretøyer være 15 % lavere i 2025 enn i 2019. På lengre sikt, i 2030, må utslippene være minst 30 % lavere, noe som gjør LNG og LBG til svært attraktive drivstoff for logistikkselskaper.

– Bruk av renere drivstoffløsninger er en viktig faktor i Sandahls’ miljøstrategi. Nye gassfyllestasjoner er viktige, ettersom de gir oss muligheten til å redusere utslippene og oppfylle kundenes krav til logistikkjeder med lave utslipp. Jeg er glad for at vi kan bruke lastebiler som går på LBG, forklarer Johan Ebefors, administrerende direktør i Sandahls Goods and Parcel.

Å bytte til gass er en konkurransedyktig løsning for umiddelbar reduksjon av utslippene av drivhusgasser. Med LNG kan CO2-utslippene reduseres med ca. 20 % sammenlignet med tradisjonell diesel, mens reduksjonen med LBG er så mye som 90 %.

Toppbilde: Gasum binder sammen Nordens største havn med en ny tankstasjon for tungtransport. (Foto: Gasum)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen