Nytt digitalt førerkort- og kjøretøysystem

De siste årene har det skjedd en aldri så liten digital revolusjon for alle som har, eller arbeider med, kjøretøy. Autosys-prosjektet gir over seks milliarder kroner i samfunnsnytte.

– Autosys er et av de større IKT-prosjektene i statlig regi. Med dette systemet har vi fått en moderne løsning for å håndtere data om alle kjøretøy og førerkort. Dermed er hverdagen blitt enklere for forbrukere, for bilforhandlere, og for etatene som administrerer kjøretøyparken. Samtidig sparer samfunnet over seks milliarder kroner. Det kaller jeg en digital suksesshistorie, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

De siste årene har det skjedd en aldri så liten digital revolusjon for alle som har, eller arbeider med, kjøretøy.

Erstatter 40 år gammelt system

Sakte, men sikkert, har det nye førerkort- og kjøretøysystemet Autosys blitt rullet ut, leveranse for leveranse gjennom seks år. Til sammen utgjør det nye systemet grunnlaget for Statens vegvesens selvbetjeningsløsninger, bransjeløsninger, og saksbehandlerløsninger innenfor trafikant- og kjøretøyområdet. Blant annet bidrar det til kjøp og salg av kjøretøy, omregistreringer, bompenger, forsikringer, skatter og avgifter, kjøretøykontroller og håndtering av førerkortopplysninger.

– Det var på tide å oppgradere et 40 år gammelt system. Med det nye systemet sparer både samfunnet, bilforhandlere og ikke minst forbrukere både tid og ressurser. Når Statens vegvesen anslår den samfunnsøkonomiske nytteverdien til så mye som seks milliarder kroner, er det fordi løsningen gir enklere saksbehandling, større grad av likebehandling, økt sikkerhet og forebygging av kriminalitet knyttet til registrering av kjøretøy. Autosys gir sømløse registreringshandlinger mellom privatpersoner, profesjonelle aktører og offentlige myndigheter med høy kvalitet og redusert ressursbruk, sier Hareide.

300 millioner oppslag og transaksjoner årlig

Hvert år skifter rundt 1,2 millioner kjøretøy eier. Over 93 prosent leverer salgsmelding på nett. Og det finnes mer enn 11 millioner eksisterende og historiske kjøretøy i kjøretøyregisteret. Det blir gjort om lag 300 millioner oppslag og transaksjoner i Autosys årlig. Verdien av transaksjonene som bygger på data fra Autosys, er beregnet til 300 milliarder kroner. For den enkelte kjøretøyeier og forhandler, innebærer løsningen at de aller fleste handlinger knyttet til eierskifte og omregistrering av kjøretøy nå kan utføres elektronisk, uten at du trenger å møte opp på en av Statens vegvesens trafikkstasjoner.

Nå er prosjektet i gang med siste leveranse, som inneholder blant annet flere nye selvbetjeningsløsninger og løsninger som gjør det mulig for tredjeparter å utvikle egne tjenester med data fra kjøretøyregisteret. Når dette prosjektet avsluttes 25. juni 2021, markerer det slutten på et av Norges største statlige IKT-prosjekter.

Bilde: Digitalt førerkort er bare en av mange nye digitale tjenester som har sett dagens lys de siste årene som en del av Autosys. (Foto: Edvard Andersen/Samferdselsdepartementet)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen