Selvkjørende milliAmpére på vannet

Telia og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim samarbeider om en pilot som tester hvordan 5G kan benyttes for den selvkjørende, førerløse fergen milliAmpére som testes ut i kanalhavna i Trondheim sentrum.

NTNU har utviklet en prototype på fremtidens førerløse passasjerferger for bruk i byer med kanaler og andre vannveier.

Første live 5G-case i Trondheim

Det autonome forskningsfartøyet milliAmpére testes nå ut i Trondheim sentrum, der Telia sammen med Ericsson har tilrettelagt for testing ved å oppgradere mobilnettet rundt Ravnkloa til å støtte 5G. Telia har også bidratt med 5G-utstyr til NTNU slik at båten kan sende data og kommunisere med kontrollsenteret og omgivelsene over mobilnettet.

– Det er veldig spennende for oss å jobbe med det internasjonalt ledende fagmiljøet for utvikling av autonomi innen maritim sektor på NTNU, og vi gleder oss over å kunne få bidra med helt ny teknologi. Denne piloten er et veldig godt eksempel på hvordan 5G kan benyttes til noe helt konkret, sier Jon Christian Hillestad, direktør Telia Bedrift.

Telia har store forventninger til autonome kjøretøy, både på land, i luften og på sjøen, og ser at 5G-teknologien i mange tilfeller vil være en forutsetning for sikker og rask kommunikasjon:

– Autonome kjøretøy som milliAmpére er avhengig av store dataoverføringer på kort tid, og trenger både sikker forbindelse til nettet og lav forsinkelse, noe som kjennetegner 5G. Dette blir første gang vi tester 5G på selvkjørende kjøretøy, og vi vil høste verdifull erfaring og kunnskap om hvordan teknologien fungerer for autonome systemer i industri og transport, sier Hillestad.

AI-kaptein

MilliAmpére er et autonomt forskningsfartøy. Hun er selvkjørende, navigerer og legger til kai på egenhånd. Båten er utstyrt med en rekke sensorer – disse registrerer omgivelsene og styringssystemet om bord.

– Dataen blir analysert slik at fartøyet finner veien selv og unngår eventuelle hindringer, og samtidig måles avstanden til kai slik at båten trygt kan legge til og fortøye av seg selv, sier Egil Eide, førsteamanuensis ved institutt for elektroniske systemer.

Se videoen her:

Eide har en doktorgrad i elektronikk, og forsikrer om at sikkerheten er ivaretatt: – Hvis det skulle bli behov for assistanse, vil fartøyet også kunne fjernstyres fra kontrollsenteret på Gløshaugen via det samme mobilnettet.

Dette er det første uttaket av et større samarbeid mellom Telia og NTNU der Telia tilrettelegger for en rekke piloter. NTNU har stått for utvikling av styringssystemer, selve båten, og alt annet utstyr.

– Prosjekter som dette gjør fremtiden smart ved å benytte det beste av vår teknologi og våre forskere sammen med næringslivet. Vi ser allerede nå at denne teknologien har et stort internasjonalt potensial, sier Eide.

Bilde: Det selvkjørende fartøyet milliAmpére testes nå ut i Trondheim sentrum ved hjelp av 5G. (Foto: Kai Dragland, NTNU)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Rull til toppen